„Није то лепо рећи школи, али није ни ружно, ако може бити корисно: децу треба боље познавати и више поштовати њихове могућности. А ми смо прво изсмислили школу па тек онда утврдили да немамо довољан број одговарајуће деце.“ Душко Радовић

Ко је педагог у твојој школи?

Апропо заблуда које се шире у вези  са улогом школског педагога ,да се код њега иде искључиво по казни, сам лик педагога почео је да прати лош глас  и негативан имиџ. У таквој неоправданој демонизованој ситуацији, педагог остаје невидљив и његови потенцијали остају непрепознати. И данас, у многим школама ситуација се није променила. Деца бивају застрашивана одласком код педагога увек када нешто згреше. Међутим, суштина педагога у школи је сасвим другачија. Поред бројних области у које је педагог укључен , као главна улога  наводи се подршка, сарадња, охрабривање, подстицање, емпатија и многе  алтруистичне намере у склопу саветодавног рада са ученицима. Што би значило да баш твој педагог држи врата широм отворена за сваку твоју муку, проблем и потешкоћу у академском, али и у социо-емоционалном смислу.

 

Због чега се све можеш обратити педагогу?

1.Извор информација. Уколико ти треба било каква информација у вези са распустом, екскурзијом, уџбеницима, ваннаставним активностима ,организацијом слободног времена, планирањем будућности…
2. Позив у помоћ. Уколико си се нашао/ла у сукобу са вршњацима педагог ће ти помоћи да на конструктиван начин  решиш несугласице , научиће те да користиш асертивне стилове комуникације који ће превенирати будуће сукобе као и технике путем којих ћеш научити да боље слушаш друге и боље искажеш своја осећања.
3. Савезник у учењу. Ослободи се и затражи помоћ у учењу. Педагог ће ти помоћи да усвојиш сет ефикасних техника које ће оптимализовати процес учења, градиво учинити трајним, а време потребно за учење смањити. Учење није увек дуготрајан и мукотрпан посао, научи како се учи и постаће забавно.
4. Саветник. Слободно затражи неформалан разговор са педагогом уколико ти је потребно да те неко саслуша и разуме. Без икакве сумње твоје ће тајне бити са њим сигурне. Лепеза тема за разговор је широка и ниједна тема није безначајна уколико је теби важна.

Када ти је потребан савет…

Поље рада школског педагога је изузетно широко, он је темељ једне школе, иако не толико видљив, он чини да влада хармонија. Подршка је свим актерима у образовно-васпитном систему (наставницима, директору, ученицима, родитељима) и поред тога задужен је за планирање, програмирање,остваривање и вредновање образовно-васпитног рада. Као суштину педагошког деловања издвајамо саветодавни рад са ученицима. Педагошко саветовање је форма васпитног средства која се заснива на принципу самоучења. Реч је о процесу у коме педагог помаже ученику да овлада вештинама или створи механизме подршке како би ученик самостално решио проблем. Фокус стављамо на самоучење,да би ученик даље могао да учи,расте и развија се. Дакле, педагог у твојој школи је особа чији је посао да ти омогући безбрижну, подстицајну, топлу и прихватљиву средину за учење.

Без обзира да ли је реч о основношколсцима или средњошколцима, бројни су изазови са којима се ученици генерално сусрећу. Сукоби различитих интересних група (вршњаци, породица, школа) могу бити неиздрживи за самог ученика. Период адолесценције ,,буре и немира”  представља тензију сам по себи јер са собом доноси мноштво контроверзних промена, односа, емоција, питања, жеља, приоритета… Вршњачки односи могу бити застрашујући, други ученици понекад могу бити неосетљиви на твоје потребе, задиркивати те на основу твог физичког изгледа или способности. Због свега тога, важно је знати да у твојој школи постоји особа која ће смирити олују у твојим мислима и укротити све што представља препреку твом личном расту и развоју.

Разговарај са педагогом.

 

Јована Турудић

Фотографије: unsplash.com

Leave a comment