По први пут ће у Србији, 28. маја, бити организован FIRST LEGO® League Explore програм за децу узраста од 6 до 10 година. Организатор је Удружење „Права Прича“, заједно са организацијом SerbianTech i Super Glavce. Циљ програма је да уведе децу у свет роботике, технологије и науке. Фестивал је отвореног типа, те заинтересовани посетиоци могу доћи већ од 10h у Савремену основну школу у Београду која је и домаћин програма.

Први пут у Србији – SerbianTech i Super Glavce фестивал

FIRST® LEGO® League је глобални програм који деци представља науку, технологију, инжењерство и математику (СТЕМ) кроз забавно и узбудљиво практично учење, употребом дидактичких материјала и LEGO Education сетова. Програм се одржава у преко 100 држава, а Србија је једна о њих. Кроз рад на припремама развија се креативност, тимски дух, сарадња код младих и подстиче и осамостаљивање за будуће акције.FIRST LEGO League програм помаже младим људима да постану главни ослонац иновација у друштву, и омогућује им да остваре своје професионалне потенцијале првенствено у оквирима науке и технологије.

FIRST LEGO League Explore програм је осмишљен на тај начин да деца узраста од 6 до 10 година, заједно са својим ментором, месецима припремају и осмишљавају Иновативни пројекат на задату тему, праве панеле и презентације, као и моторизовани модел који је направљен од лего коцкица. На овом путовању деца уче како да критички размишљају, раде у тиму, а уједно откривају свет технологије и роботике. Овогодишња тема пројекта је „Cargo Connect“ и усмерена је на данашње глобалне изазове везане за будућност одрживости транспорта.

Ове године у програму учествује девет екипа које ће бити предвођене ментором. За учешће у Explore програму и вишемесечне припреме за фестивал, екипама је било неопходно поседовање Explore сета који се састоји из ЛЕГО елемената и коцки, минифигурица, плоче и упутства за грађење, као и LEGO® Education SPIKE™ Essential ili WeDo Robot сета.

Пријаве за наредну FIRST LEGO League Explore (узраст од 6 до 10 година) и Challenge  (узраст од 9 до 16 година) сезону су отворене већ сада и налазе се на следећем линку.

Удружење „Права прича“ је непрофитно, невладино удружење основано са циљем подршке деци, младима и заједници у области науке, технологије, образовања и хуманитарне делатности.

SerbianTech  је организација која се бави оснаживањем технолошког екосистема. Активности и иницијативе организације су засноване на три стуба – технолошко образовање и едукације, пословно умрежавање и промоција технолошког екосистема.

Завод Super Glavce је ПДП/оперативни партнер и официјални власник лиценце FIRST LEGO League (Discover, Explore i Challenge) за Србију, Хрватску и Словенију.

Актуелности везане за FIRST LEGO League  програм можете пратити на званичном сајту, али и путем Инстаграм профила и Facebook странице.

Leave a comment