Спектакл на отвореном – КАРМИНА БУРАНА на платоу испред Српског народног позоришта

Јединствени музички спектакл на отвореном, импозантно дело Карла Орфа „Кармина бурана“ поклон је Српског народног позоришта Новосађанима! У среду, 25. маја, више од 400 учесника наћи ће се под ведрим небом, на платоу Позоришта са мисијом да оживе ову невероватну оперу.

Кармина бурана

 

 

 

 

„Кармина бурана” Карла Орфа (1895-1982) од настанка 1937. године, најпопуларније је дело немачког композитора, за које је текст нашао у истоименој збирци из 13. века, у којој су сабране песме школараца луталица, доконих студената и певача, сочни, пикантни стихови о љубави и природи, безбрижна химна животној радости.
Ово специјално и концертно играние опере Српско народно позориште изводи заједно са Уметничким ансамблом „Станислав Бинички” са 400 извођача на сцени: два симфонијска оркестра, два хора и дечијим хором. Диригент ће бити маестро Александар Којић а солисти су: сопран Марија Јелић, тенор Александар Толимир и баритон Васа Стајкић.
Ово моћно дело музике двадесетог века писано је за трио вокалних солиста (сопран, тенор и баритон), велики мешовити хор и симфонијски оркестар, обилато појачан удараљкама а биће и једна од ретких прилика у Новом Саду када је на отвореној сцени толики број извођача у оквиру једног програма.
Програмом диригује маестро Александар Којић, који се поред стандардног оперског репертоара, доказао и на пољу модерне опере. Извођење опере Милева, савремене композиторке Александре Вребалов, награђено је Годишњом наградом Српског народног позоришта за најбољу оперску представу у 2012. години. Француска телевизија АРТЕ снимила је извођење и емитовала га шест месеци, након чега је Милева ушла у првих 15 светских продукција које је ова телевизија снимала током 2012. У протеклих неколико година Којић је гостовао у Хрватском народном казалишту (ХНК) у Загребу и ХНК Ивана пл. Зајца Ријека (Хрватска), Сегединској опери (Мађарска), Театру Опере и Балета у Краснојарску (Русија). У септембру 2017. усавршавао се у Равени (Италија) на мајсторском курсу за италијанску оперу који је водио Рикардо Мути.
„Кармина бурана” биће изведена премијерно на платоу испред Српског народног позоришта, 25. маја у 20.00 часова, а одмах потом, 28. маја и на Тргу републике у Београду у оквиру CEBEF фестивала. Улаз на оба концерта је слободан.

Leave a comment