Трибине, такмичења, мастер класови, премијерно извођење савремених композиција, предавања, “краљица хармонике” и пет великих концерата очекују нас у оквиру седам дана, седмог издања Интернационалног фестивала хармонике и камерне музике Еуфонија који су ове године од 16. до 21. маја на више локација у Новом Саду!

Eуфонија 

 

 

 

Овогодишњи фестивал биће одржан у партнерству са Европском престоницом културе, у склопу кластера Матице, програмског лука Хероине и посвећен је промоцији жена у уметности које су својом енергијом и ангажованошћу стварале историју хармонике у уметничкој музици 20. и 21. века.

“Како се хармоника доживљава још увек као мушки инструмент, програмом који у први план истиче жене уметнице, акордеонисткиње, композиторке, идеја нам је да подржимо и оснажимо све оне младе уметнице на хармоници које се у свом школовању и уметничком раду боре са наметнутим стереотипима. Чини ми се да је ово правац којим ћемо наставити и следеће године“, напомиње директорка Фестивала Драгана Кузмановић.

Сваке године, фестивал Еуфонија представља нова дела за хармонику и различите саставе младих аутора. Тако је и ове године, свечано отварање заказано за 18. мај када ће, у пратњи Војвођанског симфонијског оркестра и под диригентском палицом Бојана Суђића, као солисткиња наступити Нежа Торкар, успешна млада словенско-немачка уметница на хармоници. Том приликом ће бити изведена светска премијера дела за хармонику и оркестар истакнутог Иранског композитора Аршије Самсаминије под називом „Матица“, која је написана специјално поводом године титуле, као наруџбина Фестивала „Еуфонија”. Улаз на концерт је слободан!

“Можемо се похвалити чињеницом да смо у протеклих шест година утицали на стварање бројних домаћих дела за хармонику међу којима су и она најзначајнија – четири концерта за хармонику и оркестар”, додаје Кузмановић.

Фестивал је посвећен промоцији и развоју уметничке музике за хармонику и младих талентованих акордеониста и обухвата три сегмента: такмичарски, едукативни (предавања, стручна усавршавања) и културни сегмент (вечерњи концерти).

Фестивал Еуфонија ове године одговара на захтеве културне платформе Хероине, којим се истиче значај жена у уметности и кључне позиције у оквиру програма додељује управо женским ствараоцима.

Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања, Градска управа за културу Града Новог Сада, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама,Фондација “Нови Сад – европска престоница културе” Сокој – фонд за културна давања, Фабрика хармоника Пиђини – Италија. Пријатељи фестивала су: Војвођански симфонијски оркестар, Српско народно позориште, Градска библиотека Нови Сад, Градска концертна дворана, Културни центар Војводине „Милош Црњански“.

Leave a comment