Ако говоримо о бисерима туризма, нетакнутој природи и комшијама Словенцима – прва асоцијација су Блед и Бохиљ. Оба језера прелепа и у близини, а опет различита и вредна обиласка. Блед можемо упоредити са отменим бисером, обзиром да је уређен, док Бохињ можемо упоредити са небрушеним дијамантом обзиром да је природа нетакнута.

ФОТО: Приватна архива Рајски бисер – Бледско језеро

Ако идемо у Блед оно што требамо да пробамо су Бледске кремпите прављене по оригиналној рецептури. Оне су настале пре око 60 година и то захваљујући управо војвођанском посластичару. Оно што их карактерише је да је део жутог крема замењен шлагом, свакако мека, лагана и укусна посластица уз кафицу је одлична  за мали предах у бледској шетњи.

Оно што је карактеристично је да Блед има прелепо шеталиште које се попут успињаче протеже га врху где вас чека замак – тврђава.  Тврђава са црквом на врху острва изгледа веома помало усамљено али веома романтично. Црква посвећена Девици Марији је позната и по легенди “звоно жеља“. Наиме, удовица која је уложила благо у израду звона које је потонуло са лађом  у Блед  закалуђерила се  у Риму одакле  је послато ново звоно за које се верује да испуњава жеље. Друга легенда се односи на младенце – ако младожења у наручју понесе младу преко 99. степеника од подножја према цркви –  пратиће их срећа.

unplash. com Романтично острво на Бледу

 

Природа је нестварно лепа са рајским погледом,  са прелепим жутим цвећем у облику слова језера. Са сувенирницама, угоститељским објектима и  пространим кејом уз обалу језера  представљају садржајну туристичку понуду.  Поглед на брдо Стражу је величанствен док  је поглед на рајско језеро задивљујући. Посебно је романтично острво  које је дало овом месту посебан шарм.  Ту је и Вила Блед која је ексклузиван хотел позната и по Титовом чувеном апартману на 3. спрату.

Бохињ је неурбанизован и представља део дивље природе, нетакнуте са погледом на густе шуме на брду. Зеленим Бохињом плове патке, док плавим Бледом плове лабудови.

Бледски дворац спада у најстарије замке Словеније и помимње се још од 1011. године као поклон немачког краља свештенику.  На врху брда Стража се налази скијалиште и брдо се налази на супротној страни од острва са замком. Језеро лежи усред ледничке долине и улива се у реку Језерицу,  затим у Саву Бохињску затим Саву Долињску.

ФОТО: Приватна архива Патке у Бохињском језеру

 

 

 

 

 

 

Бохињско језеро је највеће природно језеро у Словенији. Општина је ретко насељена и клима је мало оштија, планинска – умерено континентална. У близини је град Бохињска Бистира као и река Сава Бохињска. Бохињ је украс Националног парка Триглав и налази се у котлини која је давно настала под утицајем ледењака. Овде су значајни место Уканц као и скијалиште Вогел.

Ако сте љубитељ природе, планинарења, шетњи и жељни рајских погледа  посетитите и Блед и Бохињ за шта вам треба пола сата пута да посетите обе дестинације.

 

Сузана Марјановић

 

 

Leave a comment