У срцу Словеније, мало село добило је међународно признање да је најлепше село у Европи 2009. године где је фокус избора  био на уређењу животне средине, туризму и вртларству. Веровали или не, ради се о малом и скромном сеоцету, које је прелепо уређено, са домаћинском атмосфером, смештено на почетку узбрице, са прелепом густом зеленом крошњом која се подиже високо у небо путем брда и изгледа нестварно као један пространи величанствени врт на врху планине. 

ФОТО: Приватна архива – Олимље

 

 

 

 

 

Пре десетак година је ово село добило златну награду, и постало је познато по својој занимљивој и специфичној сеоској туристичкој понуди. Карактеристичан је бело-сиви самостан, фрањевачки манастир који потиче из 11. века ограђен старинском тарабом.  Окружује га предиван врт који се спушта низ брдо, путем степеништа које је специфично за сеоске услове, степенице које се пробијају кроз високу траву неправилног облика дрвене и земљане. Ту је и дрвени  мостић који вас води даље кроз сеоску шумицу као и врт пун разноликог зеленог поврћа.

Такође ту се налази и трећа по реду најстарија апотека у Европи где су монаси правили мношто природних лекова од биља. Познате су надалеко такозване Патрове капљице за прехладу које се састоје од 28 различитих врста лековитог биља. Ту можете видети и фреске које датирају из периода од неколико стотина година у прошлост.

За љубитеље вина и специфичних специјалитета од јелена можете посетити Јеленов гребен и истовремено уживати у храни, пићу и дружењу са јеленима и муфлонима којих има преко 150 и који су веома питоми за дружење са посетиоцима.

ФОТО: Приватна архива – манстир у Олимљу

 

 

 

Ту је и предивна чоколадница препуна богатих пралина и разних поколона од чоколаде. Она датира из 1991. године, на истом месту где се праве ту се и продају,  настала је као породични бизнис који вуче корене из Беча. Такође ту се налази и позната сеоска пивара где се прави пиво по рецепту старом 500 година а датира из Немачке. Пиво које не садржи конзервансе и заиста је специфичног укуса и надалеко познато се производи у великим количинама за туристе.

Природа је предивна у Олимљу и одаје утисак једног домаћинског, скромног села које има највеће благо у нетакнутој природи уз стари величанствени манастир, и уз украсе лековитог биља, уз друштво јелена, уз слаткише и мало алкохола специјалне рецептуре – уживаћете!

Сузана Марјановић

Leave a comment