8. Форум младих научника

Милица Вугделић, Миља Јовановић, Теодора Обрадовић, Ана Митић и Јана Драговић су младе математичарке, које долазе из потпуно различитих крајева Србије иако их на прву не повезује пуно тога, са друге стране их повезује љубав према математици.

samostalni zivot
Подржимо наше младе научнике

 

 

 

 

 

Милицу, Миљу, Теодору, Ану и Јану спаја љубав према математици

Хуманитарна организација „Нађи Раула“ из Ниша уз подршку Стартуја, организује осми Форум младих научника. Форум се одржава у уторак, 10. маја 2022. године у Свечаној Сали Универзитета у Нишу.

„Идеја овогодишњег Форума јесте промоција девојака у математици. Када смо одлучивали о теми самог Форума, мотивисале су нас речи чувене математичарке Марјам Мизаркани. Са сигурношћу могу рећи да смо одабрали четири хероине, праве младе математичарке. Оне долазе из Ниша, Београда, Куршумлије“ – истиче Јован Милић, оснивач Форума младих научника и додаје: „Овогодишњи Форум је тако конципиран да ће публика у реалном времену моћи да поставља питања нашим говорницама. Поред тога, потрудили смо се да сам Форум технички унапредимо тако да смо припремили прави визуелни доживљај за све посетиоце. Захвални смо Универзитету у Нишу у чијем простору се и ове године Форум одржава.“

Учеснице овогодишњег Форума младих научника, дискутоваће на тему: „Даме у математици, мислите да је немогуће?“ Слоган овогодишњег Форума је „И ја имам право“, а организатори желе да пошаљу снажну поруку о важности равноправности дама у математици.

Подсетимо, традиција Форума је да сваке године одређена држава представља свој образовни систем. Ове године је то Република Србија.

Упознајте девојке које својим радом мењају све(т) и које говоре на 8. Форуму младих научника

Милица Вугделић – златним словима уписана у Европску историју математике
Када кажемо да постоје младе научнице које су освојиле све што се може освојити у Европи, мислимо на младе научнице попут Милице Вугделић. Ова млада и талентована матуранткиња Математичке Гимназије у Београду се још од основне школе интересује за природне науке. Њени резултати задивљују и чине поносним грађане Србије. Освајачица је сребрне медаље на Балканској математичкој олимпијади. На Европској математичкој олимпијади за девојке 2021. године, Милица осваја златну медаљу и уписује се златним словима у историју Европске математике. До сада има преко 100 награда освојених на домаћим и међународним такмичењима и олимпијадама из математике.

„Многи људи које знам стекли су погрешан утисак о математици, зато што нису имали доброг професора у школи. Они мисле да свако ко је добар мора непрекидно да улаже у рад. То није тачно, посебно ако имате афинитет према математици, сви много радимо, али далеко од тога да носимо „тегле“ и по цео дан решавамо задатке“ – поручила је Милица својим вршњацима.

Миља Јовановић – Међународне математичке олимпијаде као „добар дан“
Освојити похвалу на Међународној Кавкаској олимпијади из математике је велики успех, освојити бронзу на Европској олимпијади из математике је још већи успех, освојити прва места на домаћим такмичењима је успех за поштовање, о сребрним медаљама на бројним олимпијада и да не говоримо. Миља Јовановић, матуранткиња Математичке гимназије у Београду, млада дама која је кренула пут чувене Милеве Марић Анштајн је једна од говорница на Форуму младих научника. Млада дама која својим резултатима задивљује. Још у основној школи открива свој таленат ка математици. Временом, таленат прелази у љубав, а из љубави долазе и изванредни резултати. Миља је била и врхунска полазница ИС Петнице.

„Генерално, слабо се виђају математичарке, али у последње време број се повећава, све их је више, баш због разних такмичења. Када девојке виде да имају могућност да иду на таква високо котирана такмичења, имају мотивацију да раде. Ове године су увели и женску Европску олимпијаду из информатике“ – поручила је млада Миља.

Теодора Обрадовић – сигурним корацима ка успеху
Теодора Обрадовић, рођена је 2007. године у Нишу. Још је њена учитељица препознала таленат за математику, те је млада Теодора још код учитељице учествовала на такмичењима из математике. Најпре, Мислиша и Кенгур, а затим и на општинским и окружним такмичењима из математике у организацији Друштва математичара Србије. Седми и осми разред, ова талентована млада дама завршава у Гимназији „Светозар Марковић“ и то у одељењу за ученике са посебним способностима за математику. Млада Теодора је тренутно ученица Гимназије „Бора Станковић“ у Нишу и то на смеру за ученике са посебним способностима за информатику и рачунарство. Теодора је добитница многобројних наука. Воли књижевност, воли да чита, пише песме и приче. Добитница је и награда на такмичењима из српског језика и језичке културе. Као ученица прве године Гимназије, написала је и научни рад представљен на Интернационалној научној конференцији на Електронском факултету у Нишу, што је сврстава у најмлађе учеснице у историји.

Ана Митић – решавање математичких задатака као од шале
Ана Митић, рођена је 2008. године у Нишу. Ученица је осмог разреда специјалног одељења за ученике талентоване за математику у Гимназији „Светозар Марковић“ у Нишу. Власница је око 100 награда и медаља освојених на такмичењима из математике, информатике, физике, хемије и тако редом. У школу је пошла годину дана раније, тако да је сав успех постигла такмичивши се са децом која су годину или две старија од ње. Са само шест година постаје члан Друштва математичара Србије, чиме постаје најмлађа чланица у историји Друштва. Шест година заредом добија Видовданску награду Града Ниша за освојена прва места на такмичењима из математике. Двострукти је добитник награде „Света Петка“. Са изузетним успехом похађа пети разред ниже музичке школе (клавир). Освајачица је преко 100 медаља на такмичењима у знању, али је освајачица и златних, сребрних и бронзаних медаља на такмичењима из ритмичке гимнастике. Добитница је бројних награда и признања. У слободно време бави се сликањем, оригамијем и израдом честитки.

Јана Драговић – злато које обасјава родну Куршумлију
Јана Драговић, ученица је Гимназије природно – математичког смера у Куршумлији. Завршила је Основну школу „Милоје Закић“, где је проглашена за ученицу генерације. Завршила је и Музичку школу „Корнелије Станковић“ у Прокупљу. Учествовала је на ФЛЕКС програму, те је годину дана средње школе провела у САД-у. Током основне и средње школе, била је веома активна на такмичењима из математике и физике. Поносна је на завидне резултате, које је остваривала у том периоду. Једно време бавила се учењем програмских језика ХТМЛ и ЦСС, а тренутно учи Пајтон. Са само 9 година почела је да свира клавир. Јана је била и полазник Истраживачке станице Петница. Управо у ИС „Петница“ на семинару Физике 2, у пару је радила на пројекту “Одређивање концентрације цестица цађи фотоакустицном спектроскопијом”. Децембра 2020. године, Јана осваја златну медаљу на Светској олимпијади иновативних радова. Бројне награде на домаћим и међународним такмичењима крунисани су Светосавском наградом Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Подсетимо, овогодишњи Форум младих научника, одржава се у уторак, 10. маја 2022. године од 11.30h у Свечаној Сали Универзитета у Нишу. Присуство догађају је могуће уз претходну пријаву на сајту Х.О. „Нађи Раула“. Организатори позивају све заинтересоване да посете догађај и подрже једину здраву будућност сваког здравог друштва.

Извор: Стартуј

Leave a comment