Друго вече Serbia Fashion Week-a

у знаку колекција инспирисаних националним културним наслеђем

Ревија Марије Сабић Фото: М. Милојић

 

 

 

 

 

 

После вечери свечаног отварања и загревања пред све оно шта нас очекује до краја 19. издања Сербиа Фасхион Wеек-а, програм је настављен експлозијом креативности на модној писти. Готово сви дизајнери, инспирацију за своје нове колекције црпели су из културног наслеђа земаља из којих потичу, вешто спајајући модерне и традиционалне елементе. Друго вече српске недеље моде, која је ове године део пројекта Европска престоница културе 2022, протекло је у знаку оригиналних и упечатљивих ревија које су биле пропраћене овацијама.

На самом почетку вечери, у аули Новосадског сајма колекцију инспирисану културним наслеђем Србије приказала је дизајнерка Силвана То шић. Њене креације савршен су спој гламура и традиције, а саму ревију фантастично су употпунили звуци изворне музике.

“Моја модна линија зове се Етно гламур. Кад сам почела да се бавим дизајнирањем, мој сан је био да обучем ћилим, али је то тада била немогућа мисија. Због тога сам желела да на модној писти у току ове ревије буде ћилим, а међу представљеним моделима су и два ћилим-капута направљена од бакиних ћилима који су стари деведесет година. Искомбиновала сам модерне материјале са правим старим ћилимом и показала да се ћилим ипак може носити. Иначе се увек трудим да користим природне материјале лан и памук, али и вискозу. То морају бити материјали који су погодни и за вез. Многи дизајнери штампају мотиве пиротског ћилима, али ја то радим везом и драго ми је што ова моја мисија траје ево већ седам година. Од традиције не може баш да се заради, али то наше наслеђе се носи у срцу, не ради се то због новца”, рекла је Силвана Тошић.

Дизајнерка Катарина Видовић представила је елегантну, модерну колекцију инспирисану краљицом Викторијом.

“Још немам назив за своју колекцију која представља нешто што је евергрин. Корсет је носила још краљица Викторија, која ме и инспирисала за ову колекцију. На ревији су приказани корсети у бојама, мало модернији у гирли фазону, израђени од природних и вештачких материјала”, казала је Катарина Видовић.

Потом је уследила ревија модне дизајнерке из Грчке Georgie Chioni и њеног бренда SkiN IT Fashion. Одевни комади из ове колекције одишу роком и панком.

“Свиђа ми се што сам овде, ревија је била одлична, девојке су биле фантастичне, а организација беспрекорна. Назив моје колекције је Скинерс, а инспирисана је динамиком и одлучношћу жене која зна шта жели и како да добије то што жели. Модели су израђени од коже у комбинацији са лаганим материјалима. Ја сам из Кавале у Грчкој, дакле из комшилука, а Нови Сад је први град који сам посетила у Србији. Веома је леп град, у њему се пријатно осећам”, рекла је гошћа из Грчке додајући да је реакција публике чини срећном.

Пре наредне ревије публика је имала прилику да ужива у музичком предаху и песмама које је извео поп певач Бојан Маровић. Када су се утишали аплаузи и овације којима су присутни поздравили Маровића, уследила је ревија црногорске дизајнерке Кристине Маровић кроз чију колекцију се провлаче мотиви народних ношњи наших крајева.

“Колекција је инспирисана народним ношњама Балкана, тако да сам покушала да прилагодим материјале који су се користили до Првог светског рата. Доминирају памук и лан, али провлаче се свила и сатен којих није било у том периоду. Вез сам сама радила, јер ми је било важно да веродостојно пренесем мотиве са народних ношњи”, рекла је Кристина Маровић.

У наставку програма публика је уживала у креацијама дизајнерки Милице Тричковић и Јелене Зорић које су своју креативност удружиле стварајући нови бренд Ловелy Аппле. Њихова колекција је иновативна и експлозивна, а колорит који су користиле доноси ведрину, али и дах екстраваганције.

“Покушале смо да спојимо уметност и моду у једно. За ову колекцију нас је инспирисала уметница из Валенсије, Yица Ђурић која нам је уступила своје слике и радове. Наши модели су за све жене и мушкарце, а овом ревијом желеле смо да покажемо да креације на писти не морају да прикажу само професионални модели. Хтеле смо да свако може да се пронађе у нашој колекцији”, рекла је Милица Тричковић након ревије на којој су поред професионалних модела пистом прошетали и представници медија.

У последњем блоку друге вечери представили су се шведска дизајнерка пореклом из Марока Иман Белмкадем, као и једна од наших најпознатијих модних креаторки Марија Шабић.

Колекција креаторке Иман Белмкадем одише њеним родним Мароком, а ревију је пратила и одговарајућа музика, као и кореографија манекенки.

“Веома сам срећна и узбуђена због мог учешћа на Serbia Fashion Week-a-у. Пре две године учествовала сам у дигиталном издању српске недеље моде, а сада сам први пут своју колекцију приказала уживо. Представљам шведско-марокански бренд Тарагалте Стоцкхолм. Колекцију чине два дела. Први се зове Сањајући о Мароку, инспирисан сликом моје мајке која је мароканска сликарка. Дакле, у сваку креацију уткан је неки марокански предео. Други део колекције инспирисан је националним митовима Марока и традиционалном тканином која се зове винчиф. Ова тканина обично се користи у луксузним декорацијама или традиционалним кафтанима, а у овој колекцији употребила сам је за веома модерну широку јакну са шведским дизајном

Први пут сам у Новом Саду и заљубила сам се у овај град. Изузетно је леп, а сви људи су веома љубазни. Организација је савршена и срећна сам због овог доживљаја, дефинитивно ћу се вратити поново у Нови Сад”, рекла је Иман Белмкадем чију ревију је из првог реда пратио амбасадор Марока у Србији Мохамед Амин Белхаж.

На крају ове модне вечери, своју колекцију представила је дизајнерка Марија Сабић. Манекенке су носиле елегантне и гламурозне моделе нежних боја које су употпунили лепршави шалови.

“У овој колекцији користила сам прилично једноставне материјале, без много чипке, али сам све употпунила ваздушастим, лепршавим шаловима који су ме подсећали на ветар, на летење, на чистоту, на слободу… Верујем да сам овог пута постигла то да жену прикажем као чисту, добру, добронамерну, а да је она остала жена у свој својој суштини”, рекла је Марија Шабић чију ревију је публика поздравила дугим овацијама.

Треће вечери Serbia Fashion Week-a на програм ће бити ревије Латинке Ђорђевић, Валентине Дукић, Бошка Јаковљевића, Јелене Малешевић, мађарског бренда ZIA Budapest и Carmichael Bybield из Холандије.

 

Leave a comment