Ритам Европе! – прослава Дана победе над фашизмом и Дана Европе
Ритам Европе! је манифестација којом Студентски културни центар Нови Сад обележава 9. мај, Дан победе над фашизмом и Дан Европе. Ову манифестацију СКЦ Нови Сад организује од 2007. године, а ово је 14. издање, због двогодишње паузе која је настала услед пандемије коронавируса.
Ритам Европе! је постала једна од најпрепознатљивијих манифестација тог типа у региону, а ове године обухвата музички програм на бини у Кинеској четврти/Креативном дистрикту, где ће наступити бендови Плави птичић, Кецкец и Севертранси, Краљ Чачка и Еyесбурн.

Фото: Ђорђе Маџаревић

 

 

 

 

 

 

Концерт је бесплатан и почиње у 19 часова.
Новосадска „олд-сцхоол“ атракција/супергрупа у народу познатија као Плави птичић, има иза себе преко 200 клупских и фестивалских наступа, од којих су најзначајнији – ЕXИТ 2017 и Нишвил 2021. На репертоару овог реномираног кавер састава, налазе се највећи хитови из рок енциклопедије шездесетих, онако како их данас виде бивши и садашњи чланови наших култних група – Ла Страде, Луне, Обојеног програма, Боyа, Лове Хунтерс-а, Атхеист Рап-а, Партибрејкерса, Великог Презира и Минстрела. Бенд данас чине Роберт Радић на бубњевима, Роберт Телчер на електричној гитари, Зоран Лекић на електричној гитари, Златомир Гајић на бас гитари, Горан Половина, вокал, акустична гитара и усњак, и Тиса Лекић, вокал.
Поред овог бенда, на Ритму Европе! наступиће и Милан Керезовић Кецкец, који после вишегодишње паузе припрема нови албум. Неке од нових песама моћи ћете да чујете 9. маја, када ће наступити са новим саставом Севертранси, који чине бубњар Душан Рашковић, контрабасиста Феђа Рушкуц, гитариста Пеђа Пејић и саксофониста Воја Савков.
Премијерно за новосадску публику Краљ Чачка ће на Ритму Европе! представити нови бенд и после дуге паузе одржати један пунокрвни рокенрол концерт. Нове песме су ту, нови људи такође, а идеја и инспирације увек има. Ненад Марић или Краљ Чачка је сликар, песник и кантаутор рођен у Чачку, који већ неколико деценија живи и ради у Београду. За оне који воле референце, музика Краља Чачка представља мешавину џеза, блуза, рокенрола и шансона. За многе посетиоце његових концерата, дилеме нема: Краљ Чачка јесте некрунисани владар музике коју је тешко сврстати у неку категорију. Његова инспирација лежи у оном, за многе, савршеном скровишту: између најдубљих емоција и уметности свирања, између ноћи у задимљеном бару и јутра које мења све, између музике путујућих трубадура и тананих јазз мелодија. Из тог скровишта Краљ Чачка излази на главну улицу и води нас са собом на пут око света.
Хард цоре/реггае састав Еyесбурн ис цоминг то yоу ливе анд дирецт фром цреатион, на овогодишњи Ритам Европе! Култни београдски бенд предвођен Немањом Којићем Којотом, поред добро познатих хитова, одсвираће и неке од песама са надолазећег албума „Троопс оф Лигхт“.
Зашто 9. мај?
Након колосалних разарања, обележених најсуровијим страдањима и злочинима, до тада непознатим у људској историји, Немачка је, 9. маја 1945, потписала безусловну капитулацију. У Другом светском рату живот је изгубило преко педесет милиона људи. На самом почетку тог 9. маја 1945, у 00.16 часова, у Берлину је потписан акт о безусловној и коначној капитулацији немачких оружаних снага. У име поражене нацистичке Немачке, овај акт потписао је фелдмаршал Вилхелм Кајтел. Безусловну капитулацију Немачке су, у име чланица антифашистичке коалиције, примили и потписали совјетски маршал Георгиј Жуков и британски генерал Артур Тедер.

Од тада се 9. мај у свету обележава као Дан победе над фашизмом. Током протеклих 76 година, Дан победе доживео је и различите трансформације. Пет година по окончању Другог светског рата, 9. маја 1950, француска Влада објавила је Декларацију о стварању заједнице за угаљ и челик између Француске и Немачке.
Овај пројекат, упамћен као Шуманов план, по тадашњем министру спољних послова Француске, Роберту Шуману, представљао је први корак ка стварању Европске економске заједнице, претечи Европске уније. Због тога се 9. мај обележава и као Дан европских интеграција, познатији као Дан Европе.

Leave a comment