Домаћице већ увелико размишљају о својој празничкој трпези у свом дому за Васкрс. Неко се одлучује за традиционалну трпезу - почев од супице, руске салате, сарме, печења, роштиља, погаче, до прелепих шарених колача и торти уз мало вина, пива, ракије. Други се одлучују за нешто модернију варијанту - разне пасте, сосови, кифлице, гибанице, лазање, разне варијанте послужења на чачкалицу.
Оно што претходи овој богатој трпези јесте најтужнији дан у хришћанству - дан када се строго пости. Неко проведе дан на хлебу и води, уздржава се од хране и пића. Ко не може да издржи такав дан, нарочити старији људи једу рибу и кромпир. Дан који се проводи у тиховању и молитви, дан када бојимо јаја првенствено у црвено у знак проливене крви Исуса Христа. Тог дана се испостимо, очистимо и тело и душу у духу хришћанског празника.
Када дође тродневни Ускрс, започињемо га обично јутарњим веселим туцањем јаја са укућанима уз поздраве Христос васкресе и Ваистину васкресе! Након тога следи доручак где обавезно једемо и јаја која су прва полупана. Већ око ручка прелазимо на омиљену трпезу коју смо припремали данима.
Мој предлог васкршњег ручка би био следећи:
- супа са домаћим резанцима и домаћом куваном пилетином или бела чорба пуна поврћа и пилетине,
Након тога може:
- домаће сармице са сувим ребрима
- уз домаћу погачу, уз зелену салату и млади лук.
Након тога одлично пристаје:
- воћни лагани колач са шумским воћем и купиново вино.
Прсте да полижеш када се претходног дана испостиш и очистиш тело и дух од свог терета - од токсина у храни до токсичних мисли. Нека нам је срећна припрема за васкрс, трпеза била обилна или скромнија, свакако је свечана и пријатна када је у друштву срећне породице и драгих пријатеља.
Сузана Марјановић