Некако с прољећа...

За већину људи пролеће је најлепше и најчаробније доба године. Има довољно цвећа, довољно зеленила, довољно сунца и умерене топлоте. И поред тога, ово годишње доба још више обогаћује чињеница да све тек цвета и олистава, да се природа буди и васкрсава. Делује да се и ми будимо и васкрсавамо, излазимо из зимске депресије (о зимској депресији на линку http://omladinskenovine.rs/2022/02/27/zima-i-melanhonlija/). Ово је доба  инспирације, љубави и лепих догађаја. Некада, како долази први бехар делује да се Рај спустио на Земљу, можда то потиче и отуда што се у овом периоду празнује Вакрс.

КАКО ЋЕМО ПРЕПОЗНАТИ ПРОЛЕЋЕ 

Већ крајем фебруара можемо у рано јутро чути песме птица са наших прозора. Уколико некад оставите прозор, устанете  у то време, или се случајно пробудите први весник пролећа биће за вас песма птица. Онда, весници пролећа и знак да се оно припрема да нам дође у посету јесу и висибабе. Са њима након тога долазе и љубичице и шафрани да нас подсете на цвеће, лепоту природе и рађања, да пробуде радост живота. Ово цвеће је нежно и осетљиво, попут неке нежне и осетљиве душе, какве сви ми и јесмо када се први пут суочавамо са животом.

Пролеће ћемо препознати и по томе што сунце сија јаче и чешће га има, што се природа полако буди и у ваздуху поред птица видимо и прве инсекте, а под нашим ногама расту прве здраве биљке. Пролеће ћемо распознати и по нашем унутрашњем осећају и узбуђењу и вољи коју осећамо. Поред тога, осетићемо га и по поспаности и пролећном умору, нарочито након промене сата.

ЗАШТО НАМ ПРОЛЕЋЕ ЗНАЧИ И СВИ ГА ВОЛИМО 

Нисам упознала, а верујем и да ви нисте човека који не воли пролеће и који се за време пролећа склања уместо да ужива у природи. Зашто нам пролеће значи?

Све што видимо и осећамо зависи доста од тога на који начин гледамо на ствари. Можда да нам је више пролећа, имали бисмо и више воље и чешће увиђали колико је живот леп и колико заправо све може да се оствари и постигне. Управо то је потребно сваком човеку, када је уморан, када му је досадила монотонија свакодневице и проблеми, треба му само мало чаролије (попут зрака сунца или пољског цвета) да у њему пробуди жељу за животом. Зато пролеће и јесте чаробно, јер нас научи да не размишљамо само о обавезама и проблемима, већ и да испунимо наше време и просто уживамо у наизглед обичним тренуцима.

Немогуће је и порећи да зраци сунца, здрав ваздух (још испуњен мирисом првог цвећа) не утиче на то да се осећамо боље и лепше и не даје нам инспирацију. Боље је се осећа и човеково тело и душа. Неке животиње зими спавају, али делује да и ми поспано проведемо зиму, па нам добро дође пролећна промена.

ПРОЛЕЋЕ - БУЈАЊЕ ИНСПИРАЦИЈЕ 

Пролеће је доба прегршти инспирације за уметнике и песнике, а и за обичног човека. Сваки човек се у овом добу осећа помало опијено, и "као на седмом небу". Једна од асоцијација на пролеће јесте и заљубљивање. Кажу да су април и мај љубавни месеци, те су због своје лепоте најпогоднији да се људи занесу и заљубе. Можда ово није лош предлог ни за све вас, макар и трајало и само кратко, макар била само и занесеност. Негде је лепо да човек на тренутак заборави на све проблеме и осећа се благородно са својим осећањима. Реалност нам свакако није јача страна.

Наши песници и песникиње посветили су доста својих дела овом добу, од покошене траве, до сунчевог зрака, преко "бисерних грана" дрвећа... Све песме су испуњене неком топлином, свака са својим романтичним описом. У многим од тих песама, нема само природе, већ има и љубави и осећања и живота. Уколико је неко инспирисан ово је и период књижевних,углавном поетских конкурса. Сада је актуелан књижевни конкурс "Новица Тадић" за младе песнике, па уколико је неко инспирисан може се и томе посветити (више о том на линку https://lkc.org.rs/knjizevni-konkurs-novica-tadic-za-mlade-pesnike/ ) Свакако све до лета траје сезона књижевних конкурса, па нема лепше активности којој се у овом добу може посветити.

САВЕТИ 

А шта радити у пролеће ?

Неки од савета су да се препустите мало, заборавите бриге и проблеме, посао, обавезе, неразрешене рачуне, туђе рачуне, несугласице... Један од лепих савета за уметничке душе јесте управо да оду и природу и тамо читају или пишу. Љубитељи сликарства могу са блоком и оловком, неки смелији и са штафелајем и бојама, да оду на излет и сликају. Такође, неки од савета су и управо организовање излета. Почните више да шетате или да трчите. Почните да правите хербаријум или да пресујете биљке. Засадите неку биљку, дрво, воћку... Прегршт је ствари које можете урадити, а суштина је у томе да уживате у овом добу.

"Распри бриге и страхове низ прозоре као јорговане, ни не слутиш колико си заправо срећан. Тек тако, јер те има, јер имаш још једно пролеће."

 

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: UNSPLASH.COM

Leave a comment