Празник за празником пролази и време само лети. Испратили смо Осми март, пре тога Дан заљубљених, пре тога новогодишње и божићне празнике. Када се осврнемо, питамо се кад пре прође док ми сада дочекујемо на прагу зеке са цегерима шарених јаја. Након тога полетећемо у загрљај 1. мају и потрчаћемо у природу. 

unplash com Да ли је кренула ускршња еуфорија?

Васкрс као и Велики петак као његов уводник представљају најважнији хришћански празник, а њиме се изражава радост због коначне победе божјег сина а тиме и човечанства над смрћу. Васкршњи зека и прво црвено јаје чуваркућа су симболи Васкрса. Сада већ по излозима можемо приметити симболе васкрса и тако добити идеју како бисмо ми украсили наш сто, прозор, врата и било који кутак куће где можемо окачити неког зеку или угњездити неко шарено јаје.

Корпице, чинице, цегери, - у моди су увек за ускршњи дизајн дневне собе. Зеке са шаргарепама свих величина, облика, материјала нас такође окружују. Исто је и са јајима, кокошјим,  гушчијим, ћурећим или чак дрвеним. Припремамо се за туцање и у потрази смо за што чвршћим јајима. Прикупљамо разне биљке, луковину, танке чарапе за бојење, фарбе, шаралице, восак, сличице како бисмо јаја украсили што оригиналније.

Неки од нас преслављају у сеоским срединама а неки иду на преславу у госте на овај празник. Свакако обичај је да понесемо барем једно јаје да одмеримо снаге у туцању. На трпези се углавном може срести сем јаја и печење, сармице, супице, руска салата, понеки роштиљ и свуда торте, колачи, сокови и мање-више алкохол. Дајте себи одушка за празник и почастите се уз кувана јаја и додацима лепих оброка,  након тога имамо довољно времена до лета да дотерујемо линију.

Свако прославља празник на свој начин али оно што је обавезно је добро расположење и позитивна енергија. Уживајте у садашњем тренутку и будите присутни свим срцем. Уживање које осетите и љубав зато што сте даровани данима празника које проводите у кругу породице, или пријатеља је драгоцено. Одаберите унапред свој дизајн и боју јаја, пригрлите омиљеног зеку и радујте се веселом и шареном Васкрсу.

Сузана Марјановић

 

 

Leave a comment