Удружење „Права прича“, у сарадњи са Serbian Tech и словеначком организацијом Завод Super Glavce другу годину за редом организује FIRST® LEGO® League такмичење и програм за децу и младе. Такмичење ће се одржати 17. априла у Првој крагујевачкој гимназији. Учествоваће укупно шеснаест екипа из Србије и Босне и Херцеговине. Победничке екипе са такмичења у Србији иду у Словенију на регионално такмичење. Циљ такмичења је да учесници стичу искуство у решавању стварних проблема кроз вођени глобални програм роботике и тиме граде бољу будућност.

Да ли те занима?

FIRST LEGO League у Србији!

FIRST® LEGO® League је глобални програм који деци представља науку, технологију, инжењерство и математику (СТЕМ) кроз забавно и узбудљиво практично учење, употребом дидактичких материјала и LEGO Education сетова. Програм се одржава у преко 100 држава, а Србија је једна о њих. На глобалном нивоу, за програм је пријављено преко 35 000 тимова. Кроз рад на припремама развија се креативност, тимски дух, сарадња код младих и подстиче и осамостаљивање за будуће акције. FIRST® LEGO® League програм помаже младим људима да постану главни ослонац иновација у друштву, и омогућује им да остваре своје професионалне потенцијале првенствено у оквирима науке и технологије.

Ученици основних, средњих школа и школица програмирања, кроз четири такмичарска дела – Основне вредности, Робот дизајн, Робот игра и Иновативни пројекат, учествују у мисаоном и креативном процесу израде иновативног пројекта, конструисања и програмирања робота који прелази одређене мисије и презентовања резултата пред судијама. Основне вредности – истраживање, иновација, утицај, инклузија, тимски рад и забава су темељ програма и управо оне разликују FIRST® LEGO® League од осталих програма те врсте. Овогодишња тема пројекта је „Cargo Connect“ и усмерена је на данашње глобалне изазове везане за будућност одрживости транспорта.

Бренд Тесла препознао је значај и вредности програма и организатора и пружио подршку овогодишњој организацији такмичења.

Удружење „Права прича“ је непрофитно, невладино удружење основано са циљем подршке деци, младима и заједници у области науке, технологије, образовања и хуманитарне делатности.

Serbian Tech је организација која се бави оснаживањем технолошког екосистема. Активности и иницијативе организације су засноване на три стуба – технолошко образовање и едукације, пословно умрежавање и промоција технолошког екосистема.

Завод Super Glavce је ПДП/оперативни партнер и официјални власник лиценце FIRST LEGO League (Discover, Explore i Challenge) за Србију, Хрватску и Словенију.

Актуелности везане за FIRST LEGO League програм можете пратити на званичном сајту, али и путем Инстаграм профила и Фацебоок странице.

Извор: Стартуј

Leave a comment