На младима свет остаје!

Ова снажна и једноставна порука један је од наслова награђених радова на 12. конкурсу “Европа и ја”, који је део овогодишњег издања Европског дневника.

ЕВРОПА И ЈА

Заштита животне средине, људска права и митови о Европској унији биле су најчешће инспирације за креативне радове ученика средњих школа.

“Загађеност планете Земље данас представља један од највећих проблема заједнице. Почевши од једне кесе на улици, па све до мора и океана, загађеност се јавља у више облика(загађеност ваздуха, вода и друго). Како ми ту можемо помоћи? Заједничким снагама и поштовањем правила можемо спасити нашу садашњост, али и будућност, јер још увек није касно за промене”, наводи се у пријави ученика Неготинске гимназије у категорији Блог.

“Не постоји разлог зашто би људи тврдили да Европска унија има више лоших него добрих ствари да понуди. Због тога је важно да дође крај погрешним информацијама. Наш тим сматра да чињенице треба остати чињенице, а митови треба да буду разоткривени како би истина изашла на видело. Овим апелујемо на ширење истине. Надамо се да ће једног дана нестати сав страх!”, каже тим из средње школе Милоје Васић из Великог Градишта, који је припремио рад у категорији Ангажовани уметнички рад.

То су само неки од описа пријава, у којима су ученици објашњавали како су дошли на идеје и како би њихове радове требало тумачити. Такве реченице такође показују које теме занимају младе и шта их покреће на акцију. Глас ове генерације посебно је важан у 2022. години која је од стране Европске уније проглашена за Европску годину младих.

Теме и категорије ове године биле су веома изазовне како би средњошколце инспирисали на што занимљивије и промишљеније радове. Посебно се истиче категорија Ангажовани уметнички рад, која је захтевала велику креативност, ентузијазам и организованост, али и храброст да се кроз уметност пошаљу важне поруке за друштво.

Као и прошле године, организаторима је било веома важно да чују глас публике. Радови су тако привукли преко 20000 гласова. На конкурсу је примљено преко 150 радова а критеријуме конкурса је испунило њих 119. Сваки посетилац могао је да додели један глас по категорији и сигурно избор међу десетинама занимљивих радова није био лак.

Посебно тежак посао да изабере најбоље имао је стручни жири. Петочлано тело чинили су истакнути професионалци и експерти у области комуникација, укључујући уредницу школске редакције Радио Телевизије Србије, професионалног фотографа, веб уредника. Жири је посебно ценио квалитет реализације, креативност, труд, јасно послате поруке и разумевање обрађених задатих тема.

На крају, победници по категоријама су:

Фото

 • Директ
 • Зашто је дошло до овога?!
 • Планета нам гори

Видео

 • Од крви и меса
 • Није она крива
 • Замисли

Блог

 • Бит Европе
 • На младима свет остаје!
 • Еко блог – Путоказ ка зеленој будућности

Мултимедијални формати

 • Еуро Квиз
 • Очисти Европу
 • Спасимо Земљу

Ангажовани уметнички рад

 • Људска права
 • Борба малог кита
 • Кривац

Све радове на конкурсу укључујући и победнички и освојени бодова можете погледати на вебсајту evropskidnevnik.rs.

Победници ће бити директно контактирани у вези са потенцијалним наградним путовањем у мају месецу ове године. Организација путовања зависиће од епидемиолошке ситуације и мера за улазак у државе чланице ЕУ.

ЧЕСТИТАМО ПОБЕДНИЦИМА!

Европски дневник је дугогодишњи водич за средњошколце о Европској унији, њеним институцијама, њеним чланицама, европским вредностима и другим релевантним темама за младе. Преко 600.000 средњошколаца у Србији се до сада сусрело са Европским дневником, захваљујући сарадњи Делегације ЕУ у Србији са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством за европске интеграције.

Прочитајте или преузмите електронско издање Европског Дневника 2021/2022

Leave a comment