У Омладинском центру ЦК13 ће се 2. и 3. априла одржати семинар алтернативних политика под називом:

Бескућништво – концептуални и институционални оквир

Да ли те занима овај семинар?

Омладински центар ЦК13 позива заинтересоване да се пријаве за учешће на Семинару алтернативних политика “Бескућништво – концептуални и институционални оквир” који ће се одржати 2. и 3. априла 2022. у просторијама Црне куће.

Добродошли су средњошколци, студенти, као и особе које не студирају; запослени у приватном или јавном сектору, у организацијама цивилног друштва и незапослени, заинтересовани за промишљање и изградњу друштвених алтернатива.

Предност ће имати млади до 30 година, а одабир ће се вршити на темељу мотивације, образложењу пријаве и корисности семинара за пријављене.

Семинар је бесплатан, а радни материјал, ручак и освежење су обезбеђени.

Пријаве се врше путем онлине формулара којем можете приступити кликом на следећи линк:

https://ck13.civicatalyst.org/prijavni_formular#overlay-context=node/10

Рок за подношење пријаве је уторак, 29. март у поноћ.

Сви пријављени ће добити потврду о учешћу на е-маил заједно са агендом семинара најкасније у четвртак, 31. марта.

Семинар ће полазницима пружити увид у концептуални оквир бескућништва кроз историју, теоријску анализу, типологију и узроке, као и увид у институционални приступ решавању овог проблема, осветљавајући моменте социјалне заштите, са посебним нагласком на Центар за социјални рад у Новом Саду. Полазници ће стећи адекватно разумевање бескућништва као комплексног друштвеног проблема који доводи до депривација основних људских права, као и разумевање тренутног начина функционисања институционалног одговора на бескућништво.

Циљ семинара је да опреми учеснике знањима потребним за боље разумевање овог сложеног феномена, али и да их мотивише за активистичко деловање у правцу подршке и помоћи особама у ситуацији бескућништва, као и у правцу заговарања ефикаснијих превентивних политика и механизама.

Програм:

СУБОТА | 2. април | 10.00-16.00 | Ана Билиновић Рајачић

Кратак осврт на историју бескућништва

Теоријска анализа проблема и проблематика изучавања бескућништва

Категорије лица у ситуацији бескућништва

Савремене типологије бескућништва – предности и мане

Узроци бескућништва

Бескућништво младих

Иновативни приступи, решења и праксе у области подршке и помоћи особама у ситуацији бескућништва

НЕДЕЉА | 3. април | 10.00-16.00 | Душанка Зорић

Основни појмови у области социјалне заштите

Центар за социјални рад: надлежности, корисници, организација рада и службе

Јавна овлашћења Центра за социјални рад

Сарадња Центра са другим установама

Услуге и програми у области превенције бескућништва

Ана Билиновић Рајачић, социолошкиња, запослена на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. У коауторству и самостално објавила је преко 50 научних радова у домаћим и међународним часописима и учествовала је на 9 научно-истраживачких пројеката. Коауторка је монографије “Бескућништво: теорија, превенција, интервенција” (2021, са Јованом Чикић).

Душанка Зорић, социјална радница. Радила је у Центру за социјални рад Града Новог Сада од 1993. до 2021. као социјална радница и као водитељка случаја и супервизорка у Служби за одрасла и стара лица. Током рада у Центру за социјални рад похађала је многобројне едукативне програме и обуке, међу којима и едукацију за медијацију. Ауторка је пројекта “Преноћиште за бескућнике и бескућнице” за који има признато ауторско право од стране Завода за интелектуалну својину, Београд. Осим у Центру за социјални рад Града Новог Сада, радила је и као социјална радница у цивилном сектору. Тренутно је ангажована у удружењима “Омладина Jazas” i “Prevent”.

Овај семинар спроводи Омладински центар ЦК13, у оквиру пројкета “Свакодневно је политичко: Право на слободу од бескућништва”, уз подршку Фондације за отворено друштво, Србија, као и уз подршку Националне задужбине за демократију (National Endowment for Democracy) из Вашингтона, УСА.

Рад Омладинског центра ЦК13 је институционално подржан од стране Владе Швајцарске кроз пројекат Заједно за активно грађанско друштво – ACT, који спроводе Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе.

Leave a comment