Позивамо вас на обележавање Светског дана поезије у организацији Културног центра Београда и Булевар Боокс-а 21. марта од 18h.
Овогодишњи Светски дан поезије представља песнички дијалог и сарадњу на релацији Београд – Нови Сад.

Светски дан поезије

Манифестација Културног центра Београда Светски дан(и) поезије је од свог оснивања подстицала сусретање песникиња и песника из различитих средина, као и сусретање различитих уметничких форми, промовишући често блискост поезије и визуелних уметности. Поезија која се ствара у Новом Саду одувек је имала место и на београдској песничкој позорници. Седам дана након што би брзи воз требало да још више приближи Нови Сад и Београд, представљамо нове текстове, који су и врста одговора – пре свега на стварност, а затим и на једну од тема наше реалности? – Брже од воза!
Сходно тој стварности, која није јасна, детерминисана нити извесна, текстови објављени у збирци „Брже од воза“, која ће бити доступна и онлине, нису строго песнички, већ су и прозни, колажни, а ту су пароле као и визуелни радови.
Не знамо да ли смо повећали брзину и где ћемо и како стићи, али смо сигурни да су управо речи оне које долазе на циљ, а поезија она која најбрже одвезе човека до човека.
Светски дан поезије 2022. у фокусу има уметнике који се баве визуелним, а пишу поезију. Подстакнут позивом да буде аутор концепта 59. Октобарског салона (Београдског бијенала), Културни центар Београда током 2022. године посвећује и отвара већину својих програма за уметнице и уметнике који се баве визуелним, па је и то један од разлога зашто Светски дан поезије ове године изгледа другачије.
Можемо слободно рећи да нам је тај померени песнички поглед, пружио мноштво интересантних текстова и показао нам да поезија није и не треба да буде само ствар песника, да је поезија свачија, а највише оних који је не својатају и скромно, на бочна врата, улазе у те просторе.
Уредница овогодишњег издања и збирке песама је песникиња Витомирка Требовац. А добри дух целокупне концепције ШКАРТ.
Ауторке и аутори: Уна Петровић, Милица Денковић, Милица Ракић, Милорад Младеновић, Луна Шаламон, Јован Јакшић, Марина Милановић, Драгољуб Раша Тодосијевић, Жарко Алексић, Милица Вучковић, Милош Томић, Маша Вујошевић, Наталија Владисављевић, Теодора Јевтић, Сузана Рудић

Програм ће се одржати у Булевар Боокс-у, Булевар Михаила Пупина, Нови Сад

21. март од

  • 18 сати – 3 рунде, читају се песме, приче, пароле:
    Уна Петровић, Милица Денковић, Милица Ракић, Милорад Младеновић, Луна Шаламон, Јован Јакшић, Марина Милановић, Драгољуб Раша Тодосијевић, Жарко Алексић, Милица Вучковић, Милош Томић, Маша Вујошевић, Наталија Владисављевић, Теодора Јевтић, Сузана Рудић, Витомирка Требовац
  • 19 сати – На мала врата:
    Изложба радова групе Шкарт, Нове куварице, вез на платну, из Колекције Октобарски салон

Leave a comment