Фебруар је месец цветања мимозе, дрвенасте биљке са ситним жутим цветовима. Поред тога што представља леп и необичан цвет погодан за аранжмане, мимоза је цвет за који се као и за већину цветова везују неке легенде и симболика. Мимоза потиче из приморских крајева, а нас помен мимозе асоцира на Херцег Нови и фестивал мимозе.

извор: sml.rs

За љубитеље цвећа, сваки цвет је један нови и неиспитани свет који не сачињава само лепота тог цвета него и неки скривен смисао и симбол који се тим цветом обележава. Мимоза је необичан цвет, самим тим привлачи својом лепотом истанчане и нежне душе. Симбол је приморских крајева који славе овај цвет, а Херцег Нови свакога фебруара одржава фестивал мимоза. За сваки цвет, углавном, можемо наћи порекло његовог ,,настанка", па тако постоји и необична легенда како је настао цвет мимозе.

ЛЕГЕНДА О МИМОЗИ 

Цвет мимозе потиче из приморских крајева. Легенда у вези са настанком мимозе везује се за аустралијски континент иако је овај цвет заступљен и у латиноамеричким земљама попут Бразила. Верује се да је у Европу цвет мимозе дошао из Аустралије и то најпре у богате француске куће, да би се након тога проширио по целој Европи, односно по Средоземљу.

Легенда која потиче из Аустралије, одакле се верује да долази овај цвет, каже да је мимоза настала као последица несрећне љубави. Наиме, девојка из аустралијске племићке породице заљубљује се у рибаревог сина и између њих се рађа љубав. Када њихове породице сазнају за то, породица девојке не прихвата и не схвата њен избор, па је насилно удаје за војводу. Рибарев син, када сазна за то, бежи у шуму, где страда од пожара који у међувремену настане. За то сазнаје и девојка која одлази у шуму да нађе свог драгог. Налази његово мртво тело, те поред њега легне и умире од туге. На месту где је лежао мртав заљубљени пар ниче дрво са жутим цветићима. Отуда је мимоза симбол несрећне и платонске љубави, а за многе и симбол дуговечне и бесмртне љубави. У неким земљама, мимоза је симбол еманципације жена.

извор: cvecarajelena.com

КАКО ЧУВАТИ ЦВЕТ МИМОЗЕ

Мимоза се може користити као декоративна биљка, али своју намену има и у фармацији и козметици, па чак и у индустрији намештаја. Може се користити као декорација за сто или да се окачи као венац на врата. Ипак, мимоза као медитеранска биљка није доступна за чување у нашим крајевима у смислу узгајања дрвенасте биљке са пузавичастим цветом. Ипак, доступна је да се купи нарочито за Осми март и да се чува у вази. Они који добију мимозу у букету, требало би да знају да је мимоза јако нежан цвет који се и у вази треба брижљиво чувати. Препоручује се да се у води у којој се држи цвет мимозе стави пар капи лимуновог сока како би цвет дуже трајао.

Као собна биљка чува се мимоза ,,срамежљивица'' која потиче из Бразила и која има ружичасте цветове, а не жуте како бисмо сви замислили. Ова врста мимозе је лака за узгајање, нарочито у становима. Има нежне листове и цветове који се скупљају на сам додир, а листови се скупљају и у току ноћи. Ову биљку треба држати на осветљеном месту, најбоље поред прозора. Залива се обилније лети, зими мање, с тим што се зими треба водити рачуна да буде уједначена температура где се држи и да се не држи на хладном месту (о још неким занимљивим и лековитим биљкама на нашем сајту погледајте линк http://omladinskenovine.rs/2021/08/30/umebosi-sljiva-kraljica-zdravlja/ ).

ФЕСТИВАЛ МИМОЗЕ 

Празник мимозе се одржава сваког фебруара у Херцег Новом. Први пут је оваква манифестација одржана 1969. на одлуку Скупштине општине Херцег Нови и Туристичке организације Боке Которске. Ову манифестацију чини склоп културних, уметничких и спортских догађаја. Организују се разни концерти и фестивали. Познат је Фестивал вина, као и Велика карневалска светковина где се суди карневалу за све лоше што се догодило граду у току прошле године. Одржавају се и Дечји маскенбал, Међународна изложба цвећа, а све то уз рибу и вино као послужење (Фешта од рибе и вина). Оно што обележава овај празник мимозе јесу и мажореткиње које дефилирају градом уз градску музику. Оне су постале традиција овог празника од 1984. године када су се одржавале Зимске олимпијске игре у Југославији.

извор: sr.wikipedia.org

ЈОШ О МИМОЗИ 

Симболика која се везује за мимозу је јако занимљива. Интересантно је да постоје текстови који за сваки хороскопски знак везују по неки цвет. Мимоза се везује за жене Водолије, као симбол независних и креативних жена. Разлог за то је вероватно што мимоза цвета у фебруару месецу. Мимоза представља и бесмртност, повлачење, живот, поновно рађање, а њено трње представља зраке полумесеца. У Старом Египту и за Јевреје мимоза је и симбол инспирације и невиности. Занимљиво је и да је лист мимозе знак неких масонских друштава.

Текст о мимози најбоље је завршити цитатима инспирисаним овим цветом.

,,Ако си камен, буди камен. Ако си човек, буди љубав. Ако си цвет, буди мимоза. " Виктор Иго

,,Ако је ружа краљица, мимоза је свакако принцеза цвећа."

 

Александра Секулић

Leave a comment