У склопу изложбе “Пут око света бициклом – графике Љубомира Кокотовића” у четвртак 10. марта с почетком у 14.00 часова у Америчком кутку Нови Сад (Кеј жртава рације 2б) одржала се панел дискусија под називом Графике у колекцијама музеја и галерија у Србији. На панел дискусији говорили су Жаклина Ратковић, кустоскиња Збирке папирног материјала Музеја савремене уметности у Београду, Александра Человски, кустоскиња Галерије Матице српске и Лидија Крњајић, графичарка из Графичке задруге Нови Сад.

Панел дискусија

Панел дискусија одржала се са циљем да сагледа стање графике данас и размотри њен развој у контексту колекционарске праксе у Србији. Разговарало се  о Југословенској графици и Љубомиру Кокотовићу као једном од њених представника са жељом да истакнемо његов искорак у трансформацији овог уметничког израза. Дотакли су се теме формата графике данас и дигиталних медија који од сито штампе, преко компјутера до 3Д штампача доприносе њеној још већој метаморфози. Имајући у виду нови приступ графици који подразумева превазилажење традиционалног приступа пробали су  да одговоре  на питања на који начин се графике данас бирају и улазе у музејске и галеријске колекције али и како уметници могу да опстану имајући у виду ово “ново време”? Модератор панела био је Илија Губић, кустос изложбе.

Панел се реализује као део званичног програма ”Нови Сад – Европска престоница културе 2022”, и програмског лука ”Сеобе”.

Овај панел као и сви програми Америчког кутка, био је  одржан у складу са актуелним епидемиолошким мерама Владе Србије.

Leave a comment