Музеј Војводине сваке године организује програме у циљу представљања и очувања нематеријалне културне баштине. Више од 25 година маскирана поворка – Машкарада била је генератор активности организованих у циљу неговања помало заборављених покладних обичаја везаних за Белу недељу.

Бела недеља у Музеју Војводине

Последње две године пандемија Ковида 19 нам је диктирала мало другачије услове за обележавање ових обичаја. Прошлогодишња Машкарада одржана је у виртуелном простору, а овогодишњу ћемо обележити са радионицама за децу и са два атрактивна предавања.
У четвртак 3. марта у 12 сати одржаће се предавање Од маске до карневала музејске саветнице мр Лидије Мустеданагић. Предавање ће бити усмерено на феномен маскирања пратећи његов социјални, религијски, уметнички… контекст, од антике до савремене сцене.
Петак, 4. март у 12 сати резервисан је за предавање др Марије Коцић – Карневал у Венецији: Од мита до реалности које нам доноси причу о једној од најпознатијих маскираних поворки на свету.
У недељу, 6. марта у 11 сати, биће одржана Музејска играоница за децу од 5 до 10 година старости на тему маски и маскирања. Због ограниченог броја присуство на играоници је потребно најавити на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs
Сви програми се одржавају уз поштовање важећих епидемиолошких мера.

Leave a comment