Перформанс “There is no such thing as a free lunch” на затварању изложбе  EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES у Новом Саду

Перформанс на отварању изложбе!

У суботу, 26. фебруара у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине, ће бити реализован перформанс There is no such thing as a free lunch  Вокално-кустоског синдрома (ВКС), чија је кокустоскиња Теодора Јеремић. Овај догађај реализује се у склопу пројекта ифа-е EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES и инсталације Пицкле Бар уметничког колектива Славс анд Татарс. У 18 часова истог дана, биће организовано и вођење кроз изложбу уз присуство учесника изложбе Иване Ивковић и Владимира Миладиновића, младих уметника Милане Симић и Милана Кујунџића, као и кустоскиње изложбе Сање Којић Младенов.

У себи својственом маниру ВКС ће у перформативном кулинарском туторијалу, ослањајући се на процес ферментације, циљати на репетативност, баналност и хумористичну бизарност бирократских изазова и свакодневице на просторима у трајној транзицији. ВКС на овај догађај позива речима: „Интегрисаћемо ваше жеље, имплементирати мисаоне процесе, отворити нове кластере и погурати кључна поглавља из ваше подсвести. Супротставићемо принципе кишељења и ph неутралности како бисмо дошли до најбољег решења за вас. Где се боље осећате − у тегли киселих краставаца или свежој купус салати? Дођите да откријемо заједно!”

ВКС је пост-кустоска формација коју чине Сенка Латиновић и Владимир Бјеличић. Базиран на стратегији активне критике, ВКС тежи да промисли кустоске праксе кроз призму класе, рода, етичких и естетских начела унутар локалног, као и глобалног контекста. Користећи перформативне методе апропијације, манипулације и хумора, дуо покушава да представи различите облике друштвеног понашања који се константно смењују и рефлектују апсурдност свакодневног живота.

There is no such thing as a free lunch ће се одржати у склопу Pickle Bar инсталације и резиденцијално-менторског програма колектива Slavs and Tatars који је део пројекта EVROVIZION. Резиденцијално-менторски програм, као и инсталација Pickle Bar смештени су у берлинској мултикултурној четврти Моабит и одражавају разноликост ове четврти и атељеа уметника. Интеграција Pickle Bar-а у пројекат EVROVIZION. омогућава простор за локални дијалог на свим станицама/локацијама. Пре отварања сваке изложбе, бирају се млади локални професионалци (уметници, кустоси или истраживачи) за учеће у програму менторства у Берлину. Током та два месеца они постају део Slavs and Tatars студија, добијају прилику да буду део менторског програма и реализују своје властите пројекте од којих ће неки, на крају, бити представљени у оквиру пројекта ЕВРОВИЗИОН. Из Србије су Slavs and Tatars и ифа изабрали младу београдску кустоскињу и историчарку уметности, Теодору Јеремић.

Теодора Јеремић је током свог двомесечног боравка у Берлину, новембра-децембра 2021. године, кустосирала перформанс LESSONS FROM THE YEAST: LEARNING FROM BREAD. Она је такође и кокустоскиња перформативног догађаја There is no such thing as a free lunch у Новом Саду. Иако се бави различитим темама које сматра важним у датом тренутку, њена кустоска пракса се углавном базира на истраживању у пресеку деколонијалних пракси, феминистичког отпора и еколошке мисли. Занимају је односи моћи на осовинама рода, класе, расе и географије, а долази из граничног простора, „оног другог“ Европе, где се балкански мит сусреће са постјугословенским траумама и носталгијом, као и сновима о ЕУ.

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES је изложба институције за интернационалне односе у култури из Немачке по имену ифа (Institut für Auslandsbeziehungen), која се у Новом Саду организује у сарадњи са Музејом савремене уметности Војводине и Гоетхе-Институтом Србије. Изложба је део програма “Нови Сад – Европска престоница културе 2022”.

На изложби су своје радове представили уметнице и уметници:  Nevin Aladağ, Игор Бошњак, Vajiko Chachkhiani, Лана Чмајчанин, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ивана Ивковић, Janine Jembere, Владимир Миладиновић, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Селма Селман, Slavs and Tatars и Аднан Софтић.

Кустоскиње изложбе су Сања Којић Младенов и Сабина Клемм.

Поред Новог Сада, станице изложбе су: Сарајево (БиХ), Никозија (Кипар), Атина (Грчка), Варна (Бугарска), Тбилиси (Грузија), Кишињев (Молдавија), Брисел (Белгија), Краков (Пољска), Калињинград (Русија), Виљнус (Литванија) и Берлин (Немачка).

Пратеће догађаје пратите на веб адресама:

 

Leave a comment