Вероватно не знате пуно о овој биљци, али сигурно сте чули да се она користи у исхрани и можда вам је мање познато где претежно, како и зашто. Неке од занимљивости које се везују за рогач јесте да се он користио у Шпанији током рата за прехрану људи док се у Египту користио као заслађивач, такође се користи за исхрану и људи и стоке.

Да ли конзумирате рогач? unsplash.com

 

Неке од легенди кажу да су у Британији певачи куповали рогач јер је био ефикасан у борби против упаљеног грла. Такође рогач неки зову и храном светог Јована Крститеља  који се наводно хранио овом биљком у пустињи.  Неки од митова кажу да су се  у антично доба семенке рогача користили за вагање злата и да отуда и потиче назив карат.

Рогач је тамно смеђ, слаткаст је и подсећа на чоколаду од које има много више калцијума. Он би могао да замени заслађивач, исто тако може да замени брашно у слатким посластицама. Богат је биљним влакнима, аминокиселинама, добрим мастима и богат угљеним хидратима, протеинима, минералима и витаминима.  Уколико не подносите глутен или орашасте плодове, рогач је најбоља замена као и подједнако добра замена за какао. Ова махуна са семенкама може да буде састојак неког од рецепата па што су  рецимо штрудла, затим интегралне кифлице са намазом од рогача или бомбице са рогачем без шећера. Од рогача се могу правити сирупи и ликери.  Данас када имамо заслађиваче, он се више користи у исхрани стоке, у дуванској индустирији и у козметици.

Рогач је ниско дрво, жбунасто са пловодима махуна и порекло потиче од Медитерана, и најчешће се може пронаћи по шумама и каменитим местима. Погодан је за дијабетичаре, вегане и особе које су на дијети.

Уколико желите здраву и слатку посластицу,  свратите до продавнице здраве хране и потражите рогач. Испробајте нешто ново и здраво, сигурна сам да ће то бити ваша нова екслузивна намирница у кухињи коју ћете са радошћу конзумирати. Пријатно!

Сузана Марјановић

Leave a comment