Изложба која ће на потпуно нов начин представити урбанистички развој Новог Сада под називом „Нови Сад – Модеран град” отворена је  у суботу, 12. фебруара, у 18 часова и то на СПЕНС-у, једним од симбола модернистичке архитектуре града. 

Премијерни снимци изградње Новог Сада

Мултимедијална архитектонска изложба осрвће се на процесе индустријализације града, радикалних инфраструктурних промена, нових простора за живот у граду, као и на места на којима се успостављао друштвени живот грађана у другој половини 20. века. 

Главни садржај изложбе представља сажетак вишегодишњег истраживања модернизације Новог Сада, прилагођен широј публици, док ће публикација која прати овај пројекат бити вредан допринос у просторном истраживању Новог Сада. „Нови Сад – Модерни град” је пројекат који се не осврће на прошлост са носталгијом и идеализацијом, већ са жељом да разумемо процесе који су обликовали град, онаквим какав је данас. 

Пројекат истражује, открива и интерпретира све наративе о модернизацији Новог Сада, како бисмо, лишени идеолошких одредница повезали све карике у ланцу просторног развоја града. Кроз шест прича праћених до сада неприказаним, архивским снимцима изградње града, објасниће се сви кључни процеси који су креирали модерност Новог Сада. 

Изложба ће бити смештена у холу бр. 8 (улаз из правца Радничке улице) и отворена све до 26. фебруара. 

Пројекат реализује База – платформа за просторне праксе, у сарадњи са Ефемера колективом и Друштвом архитеката Новог Сада. Изложба се реализује у оквиру другог програмског лука „Сеобе”, којим се наставља низ културних догађаја у оквиру пројекта Европске престонице културе. 

Аутори пројекта: др Драгана Константиновић, Слободан Јовић, Маја Момиров, др Миљана Зековић, др Вишња Жугић и Бојан Стојковић.

Укупно осам изложби о Новом Саду током фебруара и марта

Поред изложбе „Нови Сад – Модеран град”, током фебруара и марта, у оквиру програмског лука „Сеобе”, још седам изложби представиће историју града, сагледану из најразличитијих аспеката, што је јединствен програм у овогодишњој Европској престоници културе. 

Куриозитет је међусобна удаљеност свих изложби, које су постављене претежно у центру града, што омогућава лакши обилазак свих поставки и стварање јединствене приче о Новом Саду. 

Изложбе које су већ отворене су „Акценти – Нови Сад” у Музеју Града Новог Сада, „Тамо где сеоба завршава – од римске Панонија до данашње Војводине” у Музеју Војводине, затим  „Нови Сад, гитара, свет” у Културној станици Еђшег, „Миграције народа на подручју Бачке и Баната у 18. и 19. веку, кроз одабране документе Бачкободорошке, Тамишке и Тонталске жупаније” у Архиву Војводине, а од данас, 10. фебруара и „Дневници сеоба: записи о новосадским породицама” у Галерији „Прометеј”. У наредном периоду биће отворене још три, и то 20. фебруара у оквиру пројекта „Стогодишњица колонизације Војводине 1921–1941 и седамдесетпетогодишњица колонизације 1945–1948” у Културном центру Новог Сада, као и изложба „Сеобе душа – Нови Сад кроз књигу”, која ће бити у марту у оквиру посебне програмске целине „Сеобе душа”, чији је партнер Новосадски сајам, где ће се програм и реализовати, а за који су подршку пружиле компаније „Глобос осигурање” и „Дијамант” ДОО.

Програмски лук „Сеобе“ све до 20. марта бави се позитивним утицајем миграција на креирање културне слике једног поднебља и уметности која проналази инспирацију у томе. На више од 300 културних догађаја и активности, представиће се око 130 уметника, од чега чак 90 европских. 

Више детаља о програмима у оквиру пројекта Европске престонице културе, сатницама, улазницама и локацијама, као и програмску књигу, можете пронаћи на званичном сајту: novisad2022.rs

Leave a comment