Дан 14. фебруар сви у свету слави. На интернационалном нивоу прославља се  Дан заљубљених, а код православаца прославља се  Свети Трифун, заштитник винограда и винара кога многи празнују и као крсну славу.

извор: spc.rs

У свету је 14. фебруар дан када се слави младост, љубав и заљубљеност. Овај датум је римокатоличка црква посветила Светом Валентину, свештнику који је тајно венчавао младе војнике са њиховим изабраницама. Замисао и циљ овог празника је слављење љубави коју не могу савладати никакве препреке. Са друге стране, Српска православна црква тог дана прославља Светог Трифуна, заштитника винограда и винара, исцелитеља и домаћег економа из Кампсаде који је мученичком смрћу страдао због вере. Иако је постојање два различита празника за многе изворе сукоба и подела ко који празник слави и чији је, сматрам да је овај датум права прилика да се повеже Исток и Запад. Мислим да је много боље схватити овај дан као потврду да смо сви једна велика породица коју у овом дану спајају љубав са једне стране, а духовност и храброст са друге стране.

извор: radiosevernamitrovica.com

ОБИЧАЈИ ЗА СВЕТОГ ТРИФУНА 

Свети Трифун је био становник Кампсаде у Фригији. Бавио се домаћом економијом и чувањем гусака. Био је познат по својој вери и ревности па му је Бог дао и дар да може лечити болесне. Постоје многе приче како је и за живота и након смрти чинио многа чудеса. Позната је прича како је исцелио цареву кћер која је била душевно оболела и коју су мучили демони. Осим исцелитељских моћи, он је имао и моћ да помаже људима на разне начине. Једна од познатијих начина помоћи људима јесте и помоћ његовом имењаку соколару Трифуну коме је одбегао соко и коме је претила казна од цара уколико сокола не пронађе. У томе му је помогао овај светац и у сећању на ту легенду често се Свети Трифун иконопише са као ратник на коњу са соколом на руци.

Свети Трифун је слава винара и виноградара, па се за овај празник први пут у години обрезују чокоти и винова лоза. Винова лоза се прелива вином и уз молитве, виноградари се надају родној години. Такође, овај дан они прослављају у складу са обичајима нашег народа који су везани за крсну славу. Многи виноградари зову и свештенике који освештавају њихове винограде и поља како би их заштитили од елементарних непогода и штеточина. Они који славе крсну славу овог дана, традиционално одлазе у цркву на литургију, обрезују славски колач и овај дан проводе традиционално и породично. А сваки православни верник овај дан поштује као празник у коме се помоли, или оде у цркву како би молитвом и упаљеном свећом сачувао успомену на овог свеца.

За овај дан се везују многа веровања. Уколико овај дан буде кишовит и снежан, верује се да ће бити родна година. Уколико буде сув и тмуран, година ће бити сушна и лоша. У народу се верује да од Светог Трифуна крећу лепши дани и природа се припрема за пролеће (“Триша забада угарак у земљу”).

извор: danubeogradu.rs

ЉУБАВ И ЊЕН ДАН

У свету, опет због поштовања једног свеца, Светог Валентина, обележава се Дан заљубљених. Овај дан често буде идеалан да неким симболичним знаком пажње ставите некоме до знања да имате неких симпатија према њему. Такође, овај дан јесте дан у коме млади заљубљени парови једни другима поклањају поклон и дан проводе заједно славећи љубав. Свако има неку своју традицију и начин на који обележава овај дан. Постоје и неке манифестације и прославе којима се обележава дан љубави. Поред тога, кинематографији можемо бити захвални што постоји доста љубавних филмова које можемо погледати тог дана уз вољену особу, или макар маштати уколико ту особу још увек нисмо упознали ( о томе на линку http://omladinskenovine.rs/2021/02/13/top-5-ljubavnih-filmova/ ). У Врњачкој Бањи се годинама одржавала традиционална манифестација где су награђивани парови са најдужим пољубцем. Такође, оно што овај празник чини комерцијалним, како многи сматрају, јесте украшавање свега у црвеној боји и срцима. Крећу акције и понуде поклона за вољену особу, од чега се највише саветује букет цвећа, слаткиш, плишани меда.

Постоје и нека веровања и ритуали из света за овај дан. Познат је скандинавски обичај где се у поноћ излази са семенкама које се распршавају и уз изговорени рецитал дозива “суђени”. Веровање каже да после тог ритуала, када девојка погледа преко рамена, види своју будућност и суђеника.  Занимљиво је да у Јапану жене на овај дан дарују све мушкарце из свог окружења чоколадом. У Финској је обичај да се пријатељима и породици на овај дан дају симболични поклони.

Тако да, био за вас Дан заљубљених или Свети Трифун, има толико обичаја и веровања, и толико начина да овај дан учините посебним и проведете га на посебни начин. Уз то, лепо је и да се сетите своје вољене особе, као и породице и пријатеља. Уживајте у једном дану у години, када је свет велика породица.

 

Александра Секулић

 

Leave a comment