Дијалекти и стандард – да ли су конкуренти један другом и да ли је могућ живот у симбиози? Ово питање покрећемо на Међународни дан матерњег језика у оквиру онлајн догађаја који организује ЕУ инфо кутак Ниш у сарадњи са нишком Гимназијом “Светозар Марковић” у понедељак, 21. фебруара од 13 сати.

Да ли смо несвесно угрозили богатство које носе југоисточни српски дијалекти? Чега се одричемо из дијалеката и да ли је одрицање неопходно? Са саговорницима ћемо разговарати о вези језика и друштвене реалности и како подстаћи самопоуздање код говорника, нарочито младих?

Вечити дерби: дијалекти и стандард

О односу дијалеката југа и стандардног књижевног језика, стереотипима и улози медија, као и о моћи дијалеката, током догађаја говориће:

  • проф. др Татјана Трајковић, Филозофски факултет Ниш, Департман за србистику
  • др Маријан Мишић, директор Гимназије “Светозар Марковић” Ниш
  • Виолета Јовић, писац
  • Тамара Милићевић Шуклета, професорка енглеског језика у Гимназији “Светозар Марковић”
    Разговор модерира Данијела Вучић, ЕУ инфо кутак Ниш.

Догађај се реализује на Зоом платформи. Заинтересовани за праћење треба да се пријаве посредством линка и попуне регистрациони формулар. Догађај ће бити емитован и на YТ каналу ЕУ у Србији и на фб страници ЕУ инфо кутка Ниш.

Један од начина за очување заједничког културног наслеђа широм Европе јесте неговање и чување матерњих језика. Европска унија кроз 24 званична језика држава чланица ради на заштити богатства европске културе.

Генерална скупштина УНЕСКО усвојила је 1999. године Дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данашњем Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични. Основни циљ обележавања овог Дана је да се подигне свест о значају матерњег језика и вишејезичности.

 

 

Leave a comment