Документарно-играни филм Ђорђа Марковића Последња авантура Кактус Бате (2018) биће приказан у петак 18. фебруара, у кино сали Музеја Војводине (Дунавска 37) као пратећи програм изложбе „Хероји некад и сад”.
Стручно вођење кроз изложбу кустоскиње Драгане Гарић Јовичић је заказано за 17.30, а пројекција филма за 18 часова.

Да ли сте скоро погледали неки филм у биоскопу?

Синопсис филма: Александар Зограф, прослављени стрип-цртач, открива необичан стрип из периода Другог светског рата. Главни јунак тог стрипа је Кактус Бата – мали кактус заробљен у својој саксији.
Последња авантура Кактус Бате се првенствено бави стрипом, али и судбином уметника, стрип аутора. Кактус Бата је први карактер, не само на нашим просторима, већ у читавој источној Европи, који је био базиран на естетици Волта Дизнија .
Чувени стрип аутор из Панчева, Саша Ракезић алијас Александар Зограф, често обилази бувљаке где проналази старе часописе, разгледнице, фотографије и друге инспиративне, а одбачене предмете . Тако је пронашао и стрип о Кактус Бати и кренуо у детективску авантуру откривања идентитета његовог аутора Вељка Коцкара, коме се у Другом светском рату губи сваки траг. Током те седмогодишње потраге настајало је и ово идејно и технички сјајно филмско остварење.

 

 

Leave a comment