У четвртак, 10. фебруара од 18h Омладински центар CK13 организује онлине предавање:

“Политика у дигиталној култури: мимови моћи”

Онлајн предавање о мимовима

Политика је у прошлости била искључиво ограничена на политичку арену, а политичким деловањем се сматрало само гласање, што је најформалнији облик политичке партиципације.

У тој еволуцији значајну улогу има интернет, јер су смањење трошкова комуникације, повећање могућности повезивања с другима, као и ширење доступности информација, допринели развоју нових облика политичког деловања и утицања на политичке процесе. Али, на овај начин је такође омогућено и ширење непожељних политичких трендова, кроз омогућавање изолованим политичким групама с маргина да се повежу и организују.

Један од начина на који то чине је путем стварања и дељења тзв. мимова. Овај концепт осмислио је Ричард Доукин 1976. у књизи „The Selfish Gene“, у којој га је дефинисао као „мале културне јединице трансмисије, сличне генима, које се шире с особе на особу кроз копирање или опонашање“.

Иако се на први поглед мимови могу сматрати неозбиљним, шаљивим и неполитичким феноменом, помоћу њих се појединци могу организовати у заједнице које своје деловање темеље на манипулисању, користећи њихову хумористичност за друштвену или политичку критику, најчешће у облику суптилне или субверзивне ироније, сарказма и пародије.

Предавање ће одржати Матеј Микашиновић-Комшо, дипломирани политолог са Свеучилишта у Загребу, тренутно запослен у удружењу Гонг.

Предавање ће се одржати преко зоом платформе, а уколико имате мање од 30 година и живите у Србији, Хрватској или Словенији можете се пријавити за учешће преко овог линка:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfDi4vCyAPraUJjx80V3KlPRGzQ-z0qeB-Z0c8H2wtoXCJ3hA/viewform

Пријаве су отворене до среде, 9. фебруара у 15h, а потврду о учешћу и линк за предавање ћете добити до краја тог дана.

О пројекту

Ово предавање део је пројекта ПОЈАМ – Партнерство за одрживо јачање активизма младих. Пројекат се спроводи у оквиру програма Ерасмус+ Кључна активност 2: Стратешка партнерства у подручју младих. Циљ пројекта је ојачати улогу младих у директном утицају на политике које се на њих односе, као и омогућити им развој целоживотних вештина које ће им олакшати одговорно и активно учешће у друштву и мотивисати их за развој властитих пројеката и иницијатива. Пројект спроводе Иницијатива младих за људска права (Хрватска), Гонг (Хватска), Омладински центар CK13 (Србија) и Данес је нов дан (Словенија).

Leave a comment