Постоји мит о томе да је фебруар месец који је меланхоличан, сетан, депресиван по мишљењу већине људи. Управо због времена које варира топло -хладно, због проласка празника, због природе која спава. Да ли је фебруар стварно депресиван или не мора да буде тако?

Какав је ваш месец фебруар? unsplash.com

Празници су иза нас, јелку смо раскитили, богате трпезе и породична окупљања су се завршила у континуитету, нерадни дани су такође лепа прошлост.  Како се ми заиста осећамо сада? Да ли нас попушта празнична еуфорија, да ли нам треба одмора и од празника, да ли нам сметају неочекивано хладна јутра која се смењују са неочекивано топлим данима? Да ли нам је тешко да устајемо ујутру рано за посао, да ли нам је енергија у опадању? Поштујемо ли оне новогодишње одлуке које смо записали?

Уколико су ова питања описала управо оно што вас мучи у фебруару, знајте да нисте једини и празнични стил живота долази на наплату. Када узме данак то што смо превише јели, пили, гостовали, следећа неопходна фаза је да се вратимо здравом стилу живота. Такав начин живота са балансираном исхраном и физичком активношћу вратиће нашу енергију. Она нам је неопходна да кренемо да реализујемо наше одлуке за 2022. годину, да се најпре осећамо боље. Баш у том ће се променити годишње доба, доћиће пролеће и ухватићемо пролећни залет. 

Зато је најбоље да радимо на себи, пошто фебруар не можемо променити. Како ћемо га провести, зависи само од нас. Зато хајмо да се радујемо ускршњим празницима који нас чекају и до тада да средимо нашу линију, наше енергију, наше мисли. Не каже се так тако како сејеш тако жањеш – зато се покрени и дај фебруару неку нову ноту – нека буде то месец акције у зачетку.

Постоји цитат који каже „Не тражи смисао живота, већ смисао дана, смисао ноћи, смисао тренутка, њима владаш, а живот….нека тече“. Смисао живота је дати животу смисао. Исто тако ти дај фебруару неки твој смисао. Није фебруар такав сетан сам по себи, већ је он такав каквим га ти одредиш. Испуни свој месец  енергијом по твом избору – ко хоће нађе начин, ко неће нађе изговор.

„Тајна живота је пасти седам пута и осми пут устати“, Пауло Коељо. Устани баш у фебруару и покажи да ти то хоћеш и можеш.

Сузана Марјановић

Leave a comment