Апсолвенти ФТН-а у Чачку, на предмету интернет интелигентних уређаја осмислили чак 29 малих патената.

Сензори мисле о кући

Сензори мисле о кући

Фото: Startuj.com (Shutterstock)

Студенти Факултета техничких наука у Чачку поднели су, од прошле године, републичком Заводу за интелектуалну својину чак 29 пријава за признавање малих патената. Седам је већ прихваћено, остали су још на провери код стручњака.

Они у заводу имају испитиваче који то читају, претражују светске базе података, проверавају да ли то још негде постоји, да ли је другде читано и тако даље. Оно што је нама признато то је иновативно и ту нема даље, стављена је тачка – каже за „Политику” др Владимир Младеновић, ванредни професор ФТН-а на катедри за информационе технологије.

Поред четири ранија предмета на основним студијама недавно је за завршну годину увео и нови, под називом интернет интелигентних уређаја.

Настава на том предмету није више само креда, табла и презентација већ са студентима организујем мале групе где их упутим у тај свет иновација, да бих им пробудио свест о томе, а онда сам им направио контакт са Заводом за интелектуалну својину. Моја је намера да студенти прођу кроз методологију припреме малог патента, да схвате шта то значи мала иновација и ако тај мали пантент буде признат њихово име биће уписано у европску базу патената што је изузетно добро. Кад буду дипломирали могу да се представе пред привредним друштвима која то посебно цене, чак и више од теоријских радова професора.

Овде је основна замисао да све што сада постоји у нашем окружењу буде унапређено на нов и лако усвојив начин, да брже доносимо одлуке ма где да јесмо, уз услов да постоји приступ интернету.

Ево, рецимо, један од признатих малих патената јесте и Систем обезбеђења недозвољеног упада у стамбени објекат. Суштина патента је да у један објекат комплетно буду инсталирани сензори, повезани на нове микрорачунаре и интернет, који имају одашиљач за емитовање електромагнетних таласа да можемо да размењујемо поруке. Рачунар је мали, кошта од четири до пет хиљада динара а за цео систем потребно не више од 120 евра. Сензори уочавају сваку примену у околини, дим, покрет, ударе, уколико имамо инфрацрвени сензор детектују и тај покрет, имамо камере, можемо да преко мобилног телефона пратимо шта се десило у нашем објекту. Он то јавља на мобилни телефон и пратимо све што се дешава у кући, у реалном времену, без обзира где смо – објашњава др Младеновић.

Како ово изгледа у збиљском животу, не само измаштаном и техничком (виртуелном)? На увиду смо имали четири пријаве већ признатих малих патената апсолвената из Чачка.

Један је већ речени Систем обезбеђења од недозвољених упада у стамбени објекат. Технички проблем решен је увођењем ЛЕД диоде и „базер” звучника, све је састављено од електричних делова и кодова, уз минималне трошкове и једноставно коришћење. На исти начин осмишљени су патенти за паметно освељење, проверу залиха намирница у складиштима и мерење квалитета воде за пиће, све преко програма на телефону.

Овде нису битни наставници и професори већ студенти подстакнути да стварају иновације.

Народна Република Кина, где сам боравио пре две године, усвојила је стратегију којом планира да свој буџет повећа чак седам процената наплатом интелектуалне својине. Ми, као мала земља, имамо прилику да препознамо тренутак, видимо од великих шта раде, па и сами кренемо на тај пут – казао нам је др Младеновић.

 

Leave a comment