Викимедија Србије расписује конкурс за доделу средстава ради реализације пројеката из области слободног знања и културе. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 25. фебруара 2022. године. 

 

Викимедија Србије

Микрогрантови су грантови у износу до 500 евра и додељују се једном годишње. Будући да се ради о пројектима мањег обима, идеална су прилика за све нове волонтере и волонтерке који желе да се подробније упознају са Википедијом, али и другим Викимедијиним пројектима. Чак иако нисте до сада писали чланке на Википедији, то није ограничавајући фактор, јер обуку можете добити потпуно бесплатно и кроз сарадњу са нама остварити планиране циљеве. У случају да нисте раније писали пројекте и нисте сигурни како се то ради, имајте у виду да се у току трајања конкурса можете консултовати са представницима Викимедије Србије у циљу добијања информација потребних за креирање што квалитетнијих пројеката. 

Најважније је да се циљеви пројекта поклапају са циљевима и стратегијом Викимедије Србије, односно да ваше активности подразумевају обогаћивање неких од Викимедијиних пројеката. Википедија, Викикњиге, Викиречник, Викизворник, Викивести, Викицитат, неки су од пројеката које реализује Задужбина Викимедија са циљем промоције и подршке стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофитан начин. Имајте у виду да су у питању мањи пројекти и да је горња граница тражених средстава 500 евра по пројекту. 

Како да се пријавим? 

■ Образац за предлоге пројеката можете преузети на овом линку и попуњеног га послати на grants@vikimedija.org. Уколико вам је потребна консултација приликом попуњавања обрасца, пишите нам. Образац се не попуњава онлајн већ се преузима и попуњен шаље на наведену мејл адресу. 

■ Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом. 

■ Предлоге нам доставите најкасније до 25.02.2022. године. 

■ Сви подносиоци пројеката ће до 15. марта бити обавештени о исходу. 

Напомена: Имајући у виду да је Викимедија Србије волонтерска организација и да на пројектима раде добровољци који не добијају новчану накнаду, кроз конкурс доделе микрогрантова се не практикује исплата хонорара. Дозвољени и недозвољени трошкови наведени су у оквиру формулара. 

Верујемо да ћете бити креативни и пуни идеја за нове вики подухвате.

За више детаља посетите сајт Викимедије Србије.

Leave a comment