Нека се приче ваших хероја чују, а њихова дела буду награђена.

Свако од нас познаје барем једног хероја чија прича заслужује да се чује. Конкурс „Они су хероји“ у организацији Делегације Европске уније у Србији отворен је до среде. Заинтересовани су у могућности да путем сајта onisuheroji.rs пријаве своје суграђане, комшије, пријатеље, чланове породице – појединце који су се у 2021. години истакли својим несебичним делима.

Познајете ли ви хероје у вашем окружењу?

„Солидарност и хуманост су речи и дела на чију се све већу важност стално подсећамо, посебно у овим изазовним временима пандемије. То су дела на којима је изграђена Европска унија и која чине наше кључне вредности, због чега смо желели да одамо почаст оним појединцима који су најбољи примери солидарности, тако пресудне за свако друштво. Ови хероји свакодневно показују како несебичност мења заједницу и зато је тако важно говорити о њима, награђивати их, промовисати их, а надамо се и да ће они бити пример који ће следити и други људи“ истакао је амбасадор Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.

Иницијативу „Они су хероји“ покренула је 2020. године Делегација ЕУ у Србији, са циљем да се препознају и награде појединци који су својим добрим делима примери човекољубља и солидарности.

„Када смо 2020. године покренули први позив, добили смо преко 100 номинација из целе Србије и упознали смо неке дивне људе. Ове године смо већ добили велики број пријава и радујемо се пристизању још много њих у наредним данима јер је до затварања нашег другог позива остало још неколико дана. Једва чекамо да упознамо нове људе, нове локалне хероје, и позивамо све који желе да искористе ову прилику да на овај начин некоме кажу „хвала“ да се пријаве на сајт и номинују свог тихог хероја. Захваљујемо им се свима“ нагласио је амбасадор Жиофре.

Фондација Ана и Владе Дивац имплементира у име Делегације Европске уније у Србији конкурс „Они су хероји“ у овогодишњем циклусу избора и промоције хероја. Кроз јавни конкурс и комисијску преверу биће одабрано 10 хероја из целе Србије, који ће бити промовисани као примери храбрости, пожртвованости и несебичности. Правила и услови конкурса налазе се на веб сајту onisuheroji.rs.

Један од прошлогодишњих Хероја јесте и Дејан Бошковић, наставник биологије за кога се може рећи да је био најактивнији наставник за време пандемије. Све време је путем РТС-а био присутан у домовима основаца широм Србије. Ученици старијих разреда добили су врхунског наставника уз кога су учили, смејали се и забављали. Захваљујући њему биологија је постала омиљени предмет ученика. Дејан Бошковић је својим предавањима допринео популаризацији биолошке науке, а сваког ученика је мотивисао и пружио му одличне основе за даље проучавање ове науке у наредним разредима.

Јасмина Тошовић, Славица Јовичић и Јулија Милојевић такође су међу изабраним хероинама за 2020. годину. Осим хуманости и великог срца, заједничка им је и љубав према медицини и бризи о људима. Ванредно стање проводиле су у Ковид амбулантама и лабораторијама, а њихова срдачност и љубазност заслужни су за то што су их људи препознали као искрене доброчинитеље.

Борис Бубало је херој који је све време док је трајала ванредна ситуација радио као волонтер у Општини Врачар. Несебично је помогао у достављању намирница и лекова и опслуживао старије људе који су били у карантину. „Мислим да је емпатија нешто са чиме се сви рађамо, али друштвене околности су такве да често заборавимо на ту дозу људскости у себи. У најтежим тренуцима, као волонтер одговарао сам на позиве грађана и на њихове основне потребе, а осмех и захвалност људи јесу највећи мотив за даља добра дела.“ истиче Борис.

О одабраним прошлогодишњим Херојима и њиховим несебичним делима, можете читати овде.

Прави хероји су они који имају храбрости, солидарности и снаге да увек добро ставе испред себе када је најтеже.

КАНДИДУЈ СВОГ ХЕРОЈА

Leave a comment