Остало је само пет дана до почетка ревије представа посвећених Игору Вуку Торбици, које ће бити одржане у Српском народном позоришту од 24. до 28. јануара, као у и Народном позоришту у Београду, од 26. до 30. јануара.

Крваве свадбе Фото: Срђан Дорошки

Прво ће новосадска публика имати прилику да погледа пет представа у Торбичиној режији, па ће тако првог дана, 24. јануара, на сцени „Пера Добриновић” бити изведена представа „Царство мрака” Лава Николајевича Толстоја, у изведби ансамбла Драме Народног позоришта у Београду.
Торбичино „Царство мрака” прича причу о „невидљивим људима”, онима који стижу у јавност на страницама новина и то онда кад је касно. То су људи које не сматрамо својим цивилизацијским кругом – делом породице и пријатељима. Како је говорио, силно је желео да одвоји глумце од публике – да они публику не чују и не виде и играју само за себе.
У представи играју: Олга Одановић, Хана Селимовић, Вања Ејдус, Љубомир Бандовић, Анастасија Мандић, Небојша Љубишић, Иван Ђорђевић, Никола Вујовић, Ивана Шћепановић, Јелена Благојевић, Новак Радиловић.
У уторак, 25. јануара на репертоару је представа „Крваве свадбе”, која је рађена у копродукцији Српског народног позоришта и ЈУ Град театар Будва.
Иако трагична у својој основи – како истиче позоришна критичарка Ана Тасић – Лоркина драма, у овој магично естетизованој, вансеријској представи Игора Вука Торбице, производи необичну ведрину. Упркос трагичном расплету, истинска љубав је разбила неприродно подигнуте зидове, означавајући тријумф слободе.
Играју: Варја Ђукић, Милица Грујичић, Ивана Мрваљевић, Павле Поповић, Бранка Оташевић, Вукашин Ранђеловић, Мирослав Фабри, Драгиња Вогањац, Маја Стојановић, Душан Вукашиновић, Филип Ђуретић, Ненад Пећинар.
Треће вечери Игорових дана, 26. јануара, биће изведена представа „Дон Жуан” Народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина.
Молијеров „Дон Жуан” дело је које нема једнозначних тумачења. Оно је као ауторово зарањање у властита противречја, у унутрашње гласове у којима су садржани и добро и зло, нагон и морал. То се види и на основу два носећа лика ове драме, Дон Жуана и Зганарела. У њих, у та два знаковита „ја”, као да је Молијер разложио свој карактер. Отуда и таква структура и композиција овог дела, пуна жанровских поигравања и грубог смењивања комичног и трагичног. Неко ко се бави испитивањем феномена Дон Жуана, а нађе се пред овим делом, тешко може да избегне да суочавајући се са његовим темама и сам не завири у себе и осети у себи једнако снажна противречја.
У представи играју: Иван Ђорђевић, Дејан Дедић, Дејан Карлечик, Миљан Вуковић, Звонко Гојковић, Првослав Заковски, Јован Торачки, Едит Тот Мишкељин, Јелена Шнебић Живковић, Стефан Јуанин, Мирко Пантелић и Јована Кесић.
У четвртак, 27. јануара, најстарији српски театар угостиће Народно позориште из Битоља са представом „Bakhe– кратак преглед распада”.
Најзанимљивије питање којим се ансамбл бави у овој представи гласи: зашто је наш идентитет, уместо вредности за које се боримо, пре свега одређен оним другим – непријатељством према вањском непријатељу? Да ли је то начин да сакријемо чињеницу да прави непријатељ међу нама – јесмо заправо ми сами? Да смо странци себи и другима, да нас ништа не може саботирати као друштвене баријере које смо поставили између нас.
У представи играју: Маја Андоновска–Илијевски, Огњен Дранговски, Соња Михајлова, Иван Јерчикј, Илина Чоревска, Мартин Мирчевски, Васко Мавровски, Викторија Степановска–Јанкуловска, Валентина Грамосли, Петар Спировски, Сандра Грибовска, Анастазија Христовска.
Последње вечери, 28. јануара, биће изведена једна од најомиљенијих представа публике „Тартиф (Комично у класичном)”, ауторски пројекат Игора Вука Торбице, рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Народног позоришта Сомбор.
У оригиналном Молијеровом тексту драме, централна тема – лицемерје и лаж, који се односе на религиозно лицемерје, у адаптацији Игора Вука Торбице, која је настајала у процесу самог рада, потпомогнута смелим глумачким импровизацијама, тема се усмерава на актуелне проблеме у друштву који се представљају кроз оквир породице. Представа указује на нашу моралну слабост, изманипулисаност због наметнутог осећаја кривице, на наше пристајање на неприхватљиве услове живота, потичињеност, глупост и лаж.
У представи играју: Саша Торлаковић, Хана Селимовић, Нинослав Ђорђевић, Тијана Марковић, Марко Марковић, Биљана Кескеновић, Даница Грубачки, Марко Савић, Душан Вукашиновић, Немања Бакић, Милорад Капор, Милијана Макевић.
Истовремено, београдска публика ће такође гледати ове представе, па ће тако 26. јануара у Народном позоришту у Београду бити изведена представа „Крваве свадбе”. Након тога, 28. јануара биће одиграна представа „Bakhe – кратак преглед распада”, док је 29. јануар резервисан за „Тартифа”. Представу „Дон Жуан” публика у Београду гледаће 30. јануара.

 

Leave a comment