Након Дочека 31. децембра, када је део представе „Тесла, изуметник“ у режији Небојше Брадића, изведен код моста Дуга, публика ће премијерно извођење гледати у суботу, 22. јануара на сцени „Пера Добриновић“ у Српском народном позоришту.

Фото: В.Величковић

Драма „Тесла, изуметник”, као и роман Владимира Пиштала „Тесла – портрет међу маскама“ којим је инспирисана, није биографска реконструкција једног живота, већ прича која се успоставља као парадигма слике савременог света. У том свету се води вечита борба између оних који виде даље и дубље, који испод појавних облика наслућују моћне силе које желе да ослободе и оних других, чији се увид у снагу тих сила ограничава на потребу да их контролишу и надзиру.
Глумац Марко Марковић, који тумачи лик Николе Тесле, каже да га је у овом роману одушевио велики научник – човек, дечак, онај који се пита, плаши, сећа и на крају умире.
„Тесла за себе каже да је увек био испред ђавола. Његова стварност доказана је његовим изумима, а снага убеђивања свих оних од којих је зависио, није већа од снаге електрицитета коју произведу крила лептира много јаче од уједа тигра. Узбудљиво и тешко, лепо и изазовно је било пробијати се са мојим колегама кроз текст, драматизацију Небојше Брадића, али смо заједно изградили нашу причу“, рекао је глумац Марко Марковић.
Поред Марка Марковића, у представи играју: Мирослав Фабри, Југослав Крајнов, Мина Павлица, Алиса Лацко, Вишња Обрадовић, Милан Ковачевић, Сања Ристић Крајнов, Александар Гајин, Пеђа Марјановић, Александра Плескоњић, Ивана Вукчевић, Тијана Милованов, Катарина Брадоњић, Миодраг Петровић, Драган Којић, Јован Живановић, Стефан Бероња, Невена Јанковић, Максим Коронтовски.
Сценограф је Миодраг Табачки, костимографкиња Сташа Јамушаков, док музику за представу компонује Александра Вребалов. Сценски покрет ради Иста Степанов. Драматург на представи је Александар Милосављевић.
Представа је рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

 

Leave a comment