Крај јануара у Српском народном позоришту биће посвећен младом редитељу изузетног талента Игору Вуку Торбици. Драма СНП-а организује ревију вансеријских представа овог редитеља под називом „Игорови дани“, а иницијативи се прикључило и Народно позориште Београд, па ће се представе одржавати у Новом Саду и Београду.

Крваве свадбе, Фото: Срђан Дорошки

Од 24. до 28. јануара у СНП-у, публика ће имати прилику да погледа: „Царство мрака“ Народног позоришта из Београда, „Крваве свадбе“ Српског народног позоришта и Будва Град театра, „Дон Жуан“ Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, „Бакхе“ Народног театра из Битоља, као и „Тартиф“ Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта .
Директор Драме СНП-а Милован Филиповић каже да ово није ни фестивал ни меморијал, ово је начин да се одужимо једном ванвременском таленту, који нам је, за кратко време које је провео међу нама, показао пут.
„То је пут бескомпромисног, високо-естетизованог театра. Показао нам је да морамо уложити у младост, веровати јој, истрпети је и неговати даровите и посвећене ствараоце. Сигуран сам да ће време тек показати колико је значајно Игорово стваралаштво, а ово окупљање театара у којима је радио, је само корак у том правцу. Позоришта која и даље на репертоару имају Игорове представе, морају те представе да чувају што је дуже могуће, баш због генерација које долазе, да би млади људи који воле театар и желе да у театру стварају, имали бакљу која ће осветлити њихов пут стварања. Наша је обавеза да трагамо за талентом попут Игоровог, да помогнемо том таленту да се покаже и докаже, како би добили нове „Тартифе“, „Свадбе“, „Царства“, „Бакхе“, „Хинкемане“, „Дон Жуане“, истакао је Филиповић.
Истовремено, београдска публика такође ће гледати ове представе, па ће тако 26. јануара у Народном позоришту у Београду бити изведена представа „Крваве свадбе“. Након тога, 28. јануара биће одиграна представа „Бакхе“, док је 29. јануар резервисан за „Тартифа“. Представу „Дон Жуан“ публика ће у Београду гледати 30. јануара.
Игор Вук Торбица био је један од најбољих редитеља млађе генерације, те редитељ који је оставио дубок траг у већини српских и регионалних позоришта. Четири његове представе проглашене су за најбоље годишње продукције у три државе, и два пута су изабране за најбоље у региону.

Leave a comment