Пројекат међународне сарадње, Some Call Us Balkans (SCUB), је трансдисциплинарни програм и уметничко истраживање, посвећено процесима промишљања и презентације митова и заблуда око појмова ‘’Балкан’’ и ‘’Друга Европа’’. Програм спроводи међународни колектив кустоса и партнера из осам европски земаља, где Србију представља организација Тачка комуникације из Београда. SCUB пружа јединствену платформу за уметнике и прилику за учешће у процесима колективног стварања и учења на различитим локацијама шире регије Балкана.

Позив за уметнице и уметнике из Србије

Јавни позив отворен је до 15. јануара 2022. године, а одабрани уметници имаће прилику да већ у мају буду део резиденцијалног програма у Бања Луци (БИХ). Једномесечни боравак у DKC Incel Културном Центру је јединствена прилика за рад са кустосима, стварање самосталних и колективних уметничких радова, упознавање локалне заједнице и сарадњу са појединцима и организацијама из целе Европе. Радови ће потом бити представљени у јавном простору Мобиле Форума који је и полазиште за велико уметничко путовање свих учесника током септембра и октобра 2022.

Ово необично путовање завршава се на Bienalu Западног Балкана (БОWБ), у Грчкој, након чега ће уметници менторисано и на даљину, ретроспективно радити на стварању индивидуалног рада који ће представити на финалној изложби пројекта у Приштини, у друштвеном центру Termokiss.

Тачка комуникације позива све заинтересоване уметнице и уметнике из Србије да се путем следећег линка пријаве за учешће у овом динамичном програму: https://docs.google.com/forms/d/13SXAvLlCLAnC7j2in6CHA7T85Bp3BVGV-T3p5AeKGwI/edit

Детаљи позива доступни су на сајту пројекта https://somecallusbalkans.org

SCUB заједницу чине организације ICSE&Co., UNSA Geto, Тачка Комуникације, Biennale of Western Balkans, Sociopatch – platform for civic engagement, Tulla Culture Center, ZK/U Berlin, Termokiss Social Center, and The Ground Tour project које сарађују уз подршку Европске Уније (Кретивна Европа, Западни Балкан 2021-2023).

За сва додатна питања можете нас контактирати путем mail адресе info@tackakomunikacije.org.

Leave a comment