,,А кад год је недеља
Најчешће си у неком другом граду
А у којем год граду да будеш
Рецимо у Ваљеву
Биће то једини град
У коме си одувек био"

Ваљево је град у Западној Србији. Познат је по личностима којима је овај град обележио животе, међу којима су књижевници Матија Бећковић и Десанка Максимовић. Поред њих, многи глумци и познати људи из света уметности потичу из овога града. Свако ко крочи у Ваљево, оно му остане у срцу својом топлином и јединственошћу. Једна од дестинација која красе овај град јесте Тешњар, улица старих заната која је забележена на сниманим домаћим серијама и филмовима, а сваке године ова улица постане мали центар уметности када се одржава манифестација Тешњарске вечери. Овај град је поред уметности, синоним за духовност, као родно место владике Николаја Велимировића, а и место подвизавања Аве Јустина Ћелијског.

,,КАД ДОЂЕШ У БИЛО КОЈИ ГРАД"

Овај град обележила је љубавна прича Матије Бећковића и Вере Павладољске. Када је Матија Бећковић дошао у Ваљево, на ваљевском корзоу угледао је и заволео Веру Павладољску. Ова љубав обележила је Матијин живот и Матијину поезију. Тиме су остали трагови уткани у историју овога града, и приче које и дан данас привлаче сањиве посетиоце овом граду, како би прошли "Карађорђевом улицом, између Поште и Суда" где је песник срео своју прву и једину љубав.

Ако вас ова прича, или нека друга посебност или занимљивост привуче овом граду, можете видети многе знаменитости. На самом улазу у град Ваљево, окружен Колубаром, дочекаће вас призор велепног Ваљевског храма. Град Ваљево краси река Колубара која протиче кроз њега, и једно од места где ћете крочити као кроз историју, јесте Колубарски кеј. У близини ћете видети споменик Живојину Мишићу, славном ратнику који је рекао: ,,Ко сме, тај може. Ко не зна за страх, иде напред." Овај војсковођа, такође, потиче из ваљевског краја.

Поред споменика Живојину Мишићу, у Ваљеву постоји споменик чувеној нашој песникињи Десанки Максимовић. Питоме и нежне душе, ова песникиња својом поезијом милује наше душе иако нас временска и просторна дистанца раздваја. Какве је душе била Десанка Максимовић, такве је енергије и овај градић на Колубари који одише питомошћу, миром, лепотом. Данас се код њеног споменика сакупљају деца и шетачи. Сасвим симболично делује призор када код споменика песникиње видимо децу, песникиње која се није остварила као мајка, али која је мајка сваком Српчету.

Ваљево краси и Народни музеј са својом централном поставком посвећеном историјским знаменитостима овог града. А град Ваљево су за време османске операције обележили догађаји попут Сече кнезова. У том периоду у Ваљеву је била знаменита породица Ненадовић, па се међу музејским поставкама може пронаћи детаљи из живота породице Ненадовић, као и Илије Бирчанин,једног од актера историјског догађаја Сеча кнезова. Такође, међу музејским поставкама су и ствари које се везују за живот восјковође Живојина Мишића.

ТЕШЊАР

Тешњар је старинска улица опточена калдрмом једна од ретких очуваних у Србији. Тешњар је улица старих заната, и данас очувана у оријенталном стилу. Она се налази баш преко пута места где се 1804. године одиграла сеча кнезова, а први пут је организована у стилу који се и данас сачувао 1830. године. Баш као и у деветнаестом веку, данас тамо има свега двадесетак кућа очуваних у старинском стилу. Сачувани су занати попут обућарског, ткачког, воскарског, бојаџијског, лицидерског, берберског. Овај део града је послужио за снимање неких дела домаће кинематографије попут филма ,,Ивкова слава", и сада популарног филма ,,Тома".

Некадашњи центар града, Тешњар, представља аутентично место као што је и овај град аутентичан и одолева времену и наметнутим трендовима. Са неколико угоститељских објеката који су смештени у овој улици, ово место представља омиљено место за излазак Ваљевцима. Сваке године у месецу августу, у Тешњар се сјате уметничке душе како би обележиле манифестацију Тешњарске вечери. Ова манифестација, поред уметничког, има и свој привредни и међународни значај.

ДУХОВНО МЕСТО

Околина Ваљева је позната по православним манастирима од којих су најзначајнији манастир Лелић, манастир Ћелије, манастир Јовања и манастир Пустиња.

Свакако је за духовне поклонике једна од важних чињеница да се у околини Ваљева родио један од најзначајнијих духовника наше цркве, владика Николај Велимировић. Рођен као Никола у селу Лелићу, свој пут од чобанчета до богослова прошао је загледан у небо изнад Ваљева. Иза себе је оставио многобројну духовну литературу попут ,,Мисионарских писама", ,,Охридског пролога", ,,Касијане", ,,Земље недођије", ,,Кроз тамнички прозор". Николај Велимировић је службовао у манастиру Жичи, на Охриду. У току рата је прошао кроз логор Дахау, да би се његова страдања након рата завршила емиграцијом у Сједињеним Америчким Државама. Где год да је био, владика Николај је носио са собом звездано небо изнад села Лелић код Ваљева где се данас налазе и његове мошти у истоименом манастиру.

Смела бих да кажем да је један од центар духовности у Србији манастир Лелић смештен недалеко од Ваљева. Поред тога што је овај манстир смештен у шумовитом, а сређеном пределу, први корак на ово место изазваће код посетилаца благост и мир. Степениште које води до манастира обележено је поукама брижљивом руком исписане, баш као што и свакога човека чекају лекције на путу док се труди да стигне до свога циља. Уколико изабере регуларан пут колима, поуке ћете пронаћи пред манстиром,а пронаћи ћете и дивну природу. Пронаћи ћете тамо и своју душу. У овом манастиру је из Врања нашао свој пут познати духовник Ава Јустин Ћелијски. Овде је Ава Јустин оставио велика дела иза себе од чије је продаје, према његовом завештању, изграђен нови храм.

,,ЈЕР, ПОСТОЈИ САМО ЈЕДАН ГРАД"

Ваљево није највећи град у нашој земљи, али је препознатљив и аутентичан. Са својом посебношћу привлачи туристе, претежно уметничке душе који траже, не само провод, већ и неку духовну садржину приликом путовања. Познат је и по чистој природи и по реки Градац, која спада у најчистије реке наше земље, а која протиче недалеко од манастира Ћелије. Ваљево је идеална дестинација за једнодневни излет, а још предлога за излет попут Сребрног језера, Врњачке Бање, планине Таре можете пронаћи на нашем сајту у одељку Приче са путовања на следећем линку http://omladinskenovine.rs/category/price-sa-putovanja/. Такође, можете пронаћи препоруку за викенд путовање хомољским крајем на линку http://omladinskenovine.rs/2021/12/02/kuda-za-vikend/.

А Ваљево заувек остаје град обележен причама људи који су га посетили и у њему живели. Многе приче о историји и људском постојању памте улице овог града. Зато, ако желите да у мислима дотакнете вечност и прошлост, посетите Ваљево и прошетајте улицама којима су шетали Матија Бећковић и Вера Павладољска.

Текст и фото: Александра Секулић

Leave a comment