"Yesterday, all my troubles seemed so far away
Now it looks as though they’re here to stay
Oh, I believe in yesterday"

 

извор: zabavnik.com

Ливерпулски дечаци који су оформили рок групу 1957. године су за само нешто више од десет година каријере остварили светску популарност какву до данас није доживео ниједан бенд. Са песмама иза чијих се стихова крило дубоко  значење и милозвучним тоном освојили су срца публике, и даље осваја срца љубитеља квалитетне рок музике. Ова група је окупила момке из Ливерпула који су сви појединачно вансеријски и светски познати музичари. То су Џон Ленон, Пол Макартни, Ринго Стар, Џорџ Харисон.

БИТЛМАНИЈА 

Као и све звезде, Битлси су свој почетак обележили не тако славно. На почетку њихови наступи нису били тако посећени и популарни, па је овај музички састав био једно време на почетку расформљен, где је Ленон наставио сарадњу само са Макартнијем. Међутим, касније се бенд поново оформљује и креће на своје прву турнеју у Западној Немачкој и организује прве наступе. Први свој сингл издају код издавачке куће "Еми-Парлофон" са називом "Love me do".

Убрзо, ова рок група постаје јако популарна и доживљава велики успех. У Уједињеном Краљевству јавља се нови правац у музици који се зове битлманија. Овај појам је настао 1963. године у Даил-Мирору у чланку о концерту у Четлману. Ова појава се манифестовала кроз прогон обожаватеља, нарочито обожаватељки овог бенда што је резуртирало тиме да се бенд повукао са турнеја, а обожаватељи су наставили да их прогоне и након распада бенда. Ова појава је забележена и у филмској уметности где је приказано како бенд бежи од обожаватеља.

Битлси су објављивали више од једног албума годишње од којих су познати Please Please me, Let it be, The Beatles, With the Beatles, A hard Days Night, Magical Mystery Tourn, Revolver... Џон Ленон је тврдио да се не зна да ли ће дуже опстати хришћанство или Битлси.

извор: nezavisne.com

ОД УСПЕХА ДО КРАЈА

Битлси су били по много чему специфичан бенд (нешто о занимљивостима из живота знаменитих личности можете пронаћи на линку Anegdote znamenitih ličnosti – Omladinske Novine) . У ери популарности рок музике, популарна су била и друга средства попут наркотика, које су готово сви чланови бенда користили. Менаџер бенда Брајан Епстајн управо је преминуо због наркотика, а његова смрт је утицала на оснивање концерна "Епл" који је био издавач хитова ове групе. Пар година пред распад групе они су заједно отишли у индијски камп "Ришикеш" где су учили трансцеденталну медитацију. Ипак, нису сви чланови бенда остали у кампу, већ су неки одбацили учење и напустили камп.

Први је бенд напустио Ринго Стар 1968. године. Након њега бенд је напустио Џорџ Харисон, који се након неког времена вратио у бенд, иако безуспешно. Утицај на распад бенда била је лоша менаџерска политика "Епла", као и неблагонаклон приступ према супруги Џона Ленона, Јоко Оно. Ту је била и Ленонова пасивност у инспирацији под утицајем хероина.

Коначан распад бенда завршио се нагодбом 1974. године између Макартнија и Ленона, иако се бенд распао пар година пре. Ленон и Макартни су писали већину песама групе које су потписивали Ленон/Макартни што је утицало на спор о ауторству над песмама.

извор: noizz.rs

НАКОН РАСПАДА 

Битлси су били више од музичке групе, били су за људе тог периода стил живота и инспирацију. Тај тренд ни данас није згаснуо, обзиром да и данас ова група има своје слушаоце, како старије, тако и младе који се тек упознају са стваралаштвом ове групе.

Џон Ленон је наставио са својом самосталном каријером. Својим политичким и филозофским уверењима и даље је фрапирао јавност. До данашњег дана непознат је разлог због кога је Чепмен устрелио Ленона тако да је он трагично страдао. Макартни је као један од аутора песама ове групе, наставио своју каријеру кроз оснивање других група и самосталну. Харисон је преминуо од канцера, а после распада бенда наставио је соло каријеру. Занимљиво да је Харисон био поклоник култа Хари Кришна. Ринго Стар је наставио своју студијску каријеру,а и носилац је титуле витеза ("сер") исто као и Макартни.

За љубитеље ове врсте музике и Битлса овај трагичан завршетак по свему необичног и јединственог бенда је и данас трагедија. Остаје непроцењиво богатство њихове музике, као и жал за свим оним што је ова група могла да постигне да је историја била другачија.

СТИХОВИ

And when the broken-hearted people
Living in the world agree
There will be an answer, let it be
For though they may be parted
There is still a chance that they will see
There will be an answer, let it be

Little darling, the smiles returning to the faces
Little darling, it feels like years since it's been here
Here comes the sun do, do, do
 
Bright are the stars that shine
Dark is the sky
I know this love of mine
Will never die
And I love her
 
There's nothing you can know that isn't known
Nothing you can see that isn't shown
There's nowhere you can be that isn't where you're meant to be
It's easy
All you need is love
All you need is love
All you need is love, love
Love is all you need
 
Oh yeah, I'll tell you somethin'
I think you'll understand
When I say that somethin'
I want to hold your hand
 
Текст: Александра Секулић

Leave a comment