Сајам волонтеризма је једнодневни пројекат информативно-едукативног карактера, који ће се одржати у суботу, 11. децембра, уживо, у организацији удружења Светски омладински талас.

 

 

 

 

 

 

 

Кроз организоване радионице и предавања, Сајам волонтеризма осврће се на питање позиције волонтеризма у друштву и вредносних норми које иза њега стоје.
Овогодишњи Сајам се састоји из 4 сегмента: панел дискусија „Стопама једног волонтера”, интерактивна симулација „Буди волонтер на један дан”, интерактивна радионица „О волонтирању – мит или истина” и сајам волонтерских организација.
У првом сегменту, панелисти Маја Орихан, Павле Кривокућа и Марија Перић (Млади истраживачи Србије) говориће о свом личном и професионалном развоју кроз призму волонтирања и осврнуће се на то како је волонтирање допринело бољем квалитету њихових живота.
У другом сегменту, предавачи из Црвеног крста, Сербиа Фасхион Wеек-а и удружења Арена ће задати учесницима кратке симулације реалних волонтерских ситуација и проблема које ће они морати да заједнички реше.
На трећој радионици ће представници организација УНИЦЕФ, АИЕСЕЦ, као и пројекта ИСWиБ и Слободна зона покушати да кроз дискусију о волонтерским митовима и истинама учесницима створе јасну слику о бројним аспектима волонтирања, подстакну их на размишљање и разбију стереотипе или забуне које се тичу волонтеризма.
На финалном делу догађаја, који подразумева сајамски сегмент, бројне омладинске и студентске невладине организације ће имати прилику да се представе, као и да учесницима ближе објасне које све могућности волонтерског програма и ангажовања код њих постоје.

Осим едукативног садржаја, Сајам волонтеризма ће своја врата отворити и за хуманитарну активацију у којој ће моћи да учествују сви посетиоци. Сав прикупљен новац ће бити упућен Марији Милошевић, студенткињи Медицинског факултета у Београду која је услед пандемије, за само месец дана изгубила четири члана своје породице и остала сама са малолетним братом.

 

Leave a comment