Изашло је дванаесто издање Европског дневника који прати већ традиционално и конкурс за средњошколце Европа и ја.
Конкурс се реализује подношењем радова на платформи https://evropskidnevnik.rs . Рок за подношење радова је 07. фебруар у поноћ.

ЕУ за тебе

 

Као и сваке године, очекује се да ученици имају ментора- наставника или наставницу, који предаје у тој школи. Најбољих 15 очекују вредне награде: путовање у једну земљу чланицу ЕУ у првој половини 2022. године, како би из прве руке осетили како изгледа свакодневни живот у ЕУ.Најбоље радове одабраће заједно гласови публике и стручни жири, а од 10. фебруара до 1. марта 2022, заинтересовани ће моћи да гласају за своје фаворите на платформи Европског дневника.
Овогодишњим конкурсом предвиђено је пет такмичарских категорија, кроз теме – ЕУ и Србија, ЕУ у мом свакодневном животу, Митови о ЕУ, Људска права- моја права, Животна средина и климатске промене су важне.
Категорије су разнородне, и прилагођене индивидуалном раду и тимским играчима:

  • Фотографија (индивидуална)
  • Видео (тимска)
  • Блог (индивидуална)
  • Ангажовани уметнички рад (тимска)
  • Мултимедија (тимска)

До сада је преко 400 средњошколаца учествоало у конкурсу, а најбољи добили вредне награде.
Водич за конкурс је публикација Европски дневник који осим ученицима и ученицама, може да послужи и професорима и професоркама као помоћно наставно средство. Преко 600.000 средњошколаца се до сада сусрело са Европским дневником, захваљујући сарадњи Делегације ЕУ у Србији са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством за европске интеграције.

Датум путовања у оквиру наградног конкурса је подлежан промени у зависности од ситуације епидемије COVID 19 у време путовања. Уколико пандемија COVID 19 не дозволи да се реализује путовање награђени ће добити вредне ваучере у складу са пропозицијама конкурса.

Leave a comment