Рециклажа у Србији.

Одред извиђача „“Космајски одред“ у оквиру пројекта „Зумирај ризик“ подржаног од стране Министасртва заштите животне средине Републике Србије, покреће серију информативних текстова о заштити екологије и животне средине насталих ил препроучених од стране учесника пројекта.

Рециклажа
Осим у случају да сте 21. век провели на некој другој планети, сигурно сте чули за појам рециклажа. Рециклирање је процес разградње, а затим поновног коришћења материјала који би иначе били само бачено ђубре.
Рециклирање има прегршт предности, а не само да је добро за животну средину, већ је одлично и за економију. Истражили смо, те ћемо вам у наредним редовима представити који су то предмети који могу бити предмет рециклаже, а затим и зашто је рециклирање важно.

Често рециклирани предмети
Много је предмета који су од материјала који могу бити рециклирани. Када бисмо их све набрајали, написали бисмо књигу, али ево неких од предмета који су најечешће предмет рециклаже:

Метални предмети – алуминијумске фолије, алуминијумске лименке и гвоздене лименке, као и конзерве;
Папир и картон – ојачани картон, магазин и новине, канцеларијски папир и постери;
Стакло – кремено стакло, стакло боје ћилибара и стакло смарагдне боје.
Окрените се око себе и видећете да вас већински окружују управо предмети од ових материјала. Сви они се могу рециклирати!
Чак се и велики предмети, као што је аутомобил, могу рециклирати. Сваки хаварисан аутомобил који није у возном стању, или просто не успева да се прода на огласима може бити одличан материјал за откупљивање аутомобила на кило, односно рециклажу.

Зашто је рециклирање важно?
Вратимо се на то зашто је уопште рециклажа важна. Предности рециклирања су огромне, а сви су на добитку када људи усвоје рециклажу као део свакодневице. Рециклажа је процес који се састоји од сакупљања, издвајања, прераде и израде нових производа из искоришћених ствари и материјала.
Ипак, рециклирање није само то. Рециклажа је и поклањање старих или неодговарајућих ствари некоме. Рециклирање је свако избегавање непотребног “бацања”, а затим коришћење тога у нове сврхе. Ево и бенефита рециклаже.

Предности рециклирања за животну средину
Рециклажа дефинитивно и доказано има огромних предности по животну средину. Рециклирањем се, пре свега, спречавају милиони отпада од завршавања на депонији на којој отпад не може бити поново искоришћен. Депоније не само да су отровне по животну средину, већ дефинитивно нарушавају и лепоту градова и места у којима се налазе.
Такође, отрови које ђубре испушта у ваздух и воду могу бити редуковани повећаним обимом рециклирања. Рециклирањем се штеди и обим енергије који се свакодневно троши на производњу нових материјала.
Кад смо већ код штедње енергије рециклирањем – да ли сте знали да се једној сијалици може продужити “рок трајања” за 4 сата, са енергијом која је уштеђена производњом само једне рециклиране стаклене боце?
Рециклажа је добра и зато што чува природне материјале (дрво, сировине, минерале..) некоришћењем нових, већ обнављањем старих материјала.

Економски бенефити рециклаже
Сем предности које рециклирање има по животну средину, оно је добро и за економију. Добро вођени државни програми рециклаже, коштају владу (пореске обвезнике) мање него програми за отпад.
Сем тога, по резултатима истраживања спроведеним у САД – уз напредак рециклаже, држава може направити око милион радних места. Такође, за свако радно место у индустрији отпада, индустрија рециклирања прави четири.
Појединци директно могу осетити економске предности рециклирања. Скупљање дозвољеног материјала за рециклажу, а затим и њихово одношење на оближње место које се бави рециклирањем и скупљањем отпада за рециклажу, биће плаћено појединцу.
Бенефита рециклаже само смо се дотакли овим текстом. О рециклирању су написани научни радови, књиге и докторске дисертације, а спроводе се и специјалне политике држава, које се односе управо на рециклажу.
Блиска са екологијом, рециклажа је последњих година изузетно популарна, окарактерисана као врхунска и добра ствар, а овај тренд сигурно неће опадати ни наредних деценија. Очување животне средине, чување енергије, као и новца, а уз то и креирање нових радних места, само је део предности који рециклажу препоручују свима као нов и оптималан начин “бацања ђубрета”.
Уз мало истраживања и едукације, свако од нас може почети да укључује позитивне навике у вези са рециклажом у свој живот. Не заборавите да једна особа може направити велику разлику, а заједно можемо променити свет!

Преузето са: https://dobrestvari.rs/sta-je-reciklaza-i-zasto-je-vazna/

Leave a comment