Филм Даниса Тановића ,,Десет у пола" премијерно је приказан у понедељак, 29. новембра, у Арени Синеплекс, након чега је филмска екипа прошетала црвеним тепихом и поклонила се публици.

Главне улоге у овој комедији понели су: Бранко Ђуриђ Ђуро и Изудин Бајровић, док су се у споредним улогама истакли Хелена Вуковић, Керим Чутуна, Горан Навојец...

Радња филма се одвија у пандемијом погођеном Сарајеву и прати двојицу сарајевских ћевабџија, Енеса и Изета, искрених пријатеља и антипода који се сукобљавају око квалитете ћевапа у њиховим радњама, заправо преиспитујући животне одлуке и прихватајући неминовне промене.

Ово је прича о љубави, искреном пријатељству и једном граду, а не о ћевапима, како то неки воле да кажу. Ћевапи су овде само један украс који ближе одређује дух града у ком се одвија радња. Екипа која стоји иза пројекта, сви људи иза и испред камере, јесу управо та екипа која може на најбољи начин да представи Сарајево. Они воле тај град, живе у њему и одлично познају сензибилитет којим он одише - објаснио је глумац Бранко Ђурић Ђуро

Пријатељство у филму је до те мере велико и искрено да, иако се двојица пријатеља баве истим послом, међу њима се не јавља никаква помисао на ривалство, до једног момента слабости који је веома кратко трајао и који има свако од нас у животу: са Енесове (Бранко Ђурић) стране, који жели да му посао успе, сав је окупиран успехом и на тренутке заборави на вредности као што су пријатељство и породица, а са Изетове (Изудин Бајровић) – жели да се повуче из посла, смири и задржи своју ћерку у родном граду, те и да добије унуке. Те две ствари када су се спојиле у исто време добили смо врхунац драме у филму, односно, свађу главних носилаца приче...

Филм говори о пријатељству, али и о старима, младима и њиховим дилемама: хоће ли остати у домовини или ће из ње отићи...Може се рећи да је ово прича обојена сарајевским духом. Радња је смештена у срце Сарајева – у Башчаршију, чији становници у филму ништа ван ње не признају за Сарајево и њихово такво резоновање је упаковано у духовит контекст. Значајно је што смо направили, по мом мишљењу, филм који нас одваја од ове тмурне свакодневице. Филм је обојен ведрином, а сниман је у време пандемије, када смо мислили да не постоји ништа горе од тога, а увек може горе, штавише, ми смо кроз овај филм приказали ведру, комичну страну пандемијског стања - изјавио је глумац Изудин Бајровић.

Организовање такмичења сарајевских ћевабџиница можемо назвати лаганим одмотавањем клупка радње филма. На овом урнебесном такмичењу побеђују љубав, пријатељство, одлука да се остане у домовини и, наравно, ћевапи!

Ово је моја прва прва улога, а најлепше искуство које може имати млади глумац је да ради са Тановићем. Он је исврстан режисер и човек - једноставан, предан свом послу, инспирише сараднике и увек је отворен за сарадњу. Комуникација с њим је увек двосмерна. Цела екипа је била отворена за питања. Ђура ми је помагао у погледу техничких ствари: тонци ће те обожавати ако урадиш то, сниматељи ако урадиш ово... С Бајровићем имам највише сцена, па сам његову глуму најпажљивије посматрала - објаснила је глумица Хелена Вуковић.

Филм Десет у пола налази се на редовном репертоару Арене Синеплекс.

Ако сте пропустили премијеру филма ,,Небеса", можете погледати овде како је она изгледала.

Leave a comment