Стиже нам период слава, почевши од краја октобра па до краја године. Увек вечита дилема шта одабрати за поклон и да ли одабрати поклон за све чланове или само за домаћицу.

unsplah. com
Нека поклон за славу буде од срца знак пажње!

Мој предлог је да домаћица треба да буде незаобилазна за поклон, прва у реду зато што је највећи део посла око припреме управо на њој. Ако имамо могућности можемо и осталима купити неке ситнице, али домаћица је заслужила да добије главни поклон. Питање је шта одабрати за њу?

Да ли одабрати нешто из кухиње што је практично и увек јој треба? Можда неке оригиналне шоље за кафу или чаше или сет тањира?  Или то бар овај пут заобићи и купити јој нешто од козметике или од одеће за жене. Можда неки сет козметике или палету шминке, или можда нешто од одеће: мараму, шал, маицу, кошуљу.

Да ли можда купити поклон заједнички за домаћинство, неку вазу, ћуп, кућни апарат или зидну слику? Деци обавезно купите нешто слатко пошто они очекују посластице и углавном примају кесе при поздрављању. Уколико купујете нешто старијим члановима породице, бакама и декама, онда се определите за оно што они углавном користе, неке здраве колаче, сокове а многи практикују и цигарете уколико поуздано знају да особа пуши одређене цигарете. Уколико нисте у могућности да купите поклон, увек можете купити кафу, или пиће, ратклук или направити из ваше баште букет цвећа за домаћицу. Уколико не познајете најбоље домаћине, онда се увек определите за практичне поклоне и не можете промашити.

Некада се на славе носила  углавном бонбоњера, или ратлук,  шећер и  пиће а слављеник тј. домаћица је спремала такозвано милоште, за понети храну кући. Сада се то изобичајило углавном, осим у неким сеоским срединама. Сада се у модерно време, такође и спектар поклона проширио и по различитости и по буџету, као што се слава раније увек славила кући док данас то виђамо и по ресторану. Битно је да тамо где идете на славу купите поклон који је заиста даривање од срца. Није битно да ли је скупоцен па додатно може да обавезује поклонопримца или је скромнији, битно да је то знак пажње који је одабран управо од срца и са посветом. Спремање милоште је велики терет за домаћина, па је то сада више симболично, исто тако број гостију и број и  врста поклона треба да представљају симбол пажње, а да увек остане као битно – славка свећа, панаија, жито  и колач у домаћинству који тај дан обележава и раним јутром иде у цркву. 

Славску кесу или букет у руке и право код домаћице на ручак којој ћете први честитати. Пријатна гозба! 

 

Сузана Марјановић

Leave a comment