Новосадски џез фестивал враћа се традицији уживања у џез музици уживо! Концертни програм 23. Новосадског џез фестивала биће одржан од 25. до 28. новембра у Малој сали, на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта, док ће уводни садржаји фестивала и музичке радионице бити одржани од 22. до 27. новембра на чак четири локације. Улазнице за главни концертни програм су у продаји на билетарници Културног центра Новог Сада до 25. новембра, а од 25. до 28. новембра улазнице је могуће купити на благајни Српског народног позоришта.

Да ли волиш џез музику?

Као увод у сам фестивал и концертни програм, од 22. до 27. новембра, биће уприличене разне музичке радионице, као и изложба фотографија у различитим просторима као што су Културни центар Новог Сада, Културна станица Млин, музичка школа „Исидор Бајић“ и Српско народно позориште. Радионице су припремила нека од највећих имена домаће џез сцене као што су Васил Хаџиманов, Иван Илић и Игор Молнар, неке од радионица предвиђене су за будуће џезере, за најмлађе које ће кроз креативне садржаје водити Светлана Цеца Палада, Јелена Допуђ и Јована Добријевић, док ће 25. новембра у Српском народном позоришту бити постављена и изложба фотографија аутора Владимира Величковића. Број учесника музичких радионица је ограничен, те је обавезна пријава путем мејла info@kcns.org.rs.

Једна од најпопуларнијих радионица “Како се слуша џез” биће одржана 22. новембра у 18 часова у Великој сали Културног центра Новог Сада. Музички сладокусци ће уживати у предавању наших познатих џез уметника Васила Хаџиманова и др ум Иван Илић чија радионица има за циљ да пробуди код младих генерација жељу за истраживањем и стваралаштвом у области џез музике као и стварање нове, едуковане и обавештене публике. Програм ће представљати и џез оркестар који чине студенти Одсека за џез и популарну музику Факултета музичке уметности у Београду, који ће кроз живо извођење џез нумера и примера омогућити присутној публици да упозна џез у стварном времену, непосредном окружењу и креативном контакту са музичарима, учествујући у самом стварању музике.

У уторак, 23. новембра од 17 часова, у клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада чувена Светлана Цеца Палада представиће вокалну радионицу „Мале тајне људског гласа“. Радионица ће полазнике упознати са правилном производњом звука у људском телу и основним елементима интерпретације, где ће акценат бити стављен на резонаторима моћи пентатоничне лествице и основама певања.

У четвртак, 25. новембра на истом месту, у клубу Трибина младих од 17 часова, Јована Добријевић, мастер теоретичар уметности – музички педагог ће најмлађим љубитељима музике одржати радионицу „Џез времеплов за најмлађе“. Едукација будуће џез публике почиње од раног узраста, стога је ова радионица намењена деци од 8 до 14 година и на креативан и деци прилагођен начин приближиће уметност џеза најмлађој новосадској публици. Ова радионица представља временско путовање кроз епоху џез музике. Од музике афро-америчких заједница Њу Орлеанса с краја 19. века, па све до различитих фузија џеза и других жанрова у савременом добу, џез је попримао различите националне, регионалне и локалне музичко-културне утицаје.
Истог дана, у фоајеу Српског народног позоришта биће постављена изложба џез фотографија аутора Владимира Величковића. Отварање изложбе предвиђено је за 18 часова а фотографије ће бити постављене до 28. новембра.

У петак, 26. новембра од 10 часова у Културној станици “Млин” децу ће обрадовати креативна радионица израде џез инструмената – бубњева, Јелене Допуђ.

Субота је резервисана за сјајну радионицу професора Игора “Ђанга” Молнара “Појам и настанак импровизације”. У музичкој школи “Исидор Бајић” од 17 часова профессор ће представити џез као импровизациони музички правац. Ток радионице ће бити савременији од осталих јер неће бити организована на уобичајен начин него одмах почиње извођењем два позната џез стандарда, затим следе питања публике и кроз одговоре почиње едукативно-информативни део. Након тога ће музичари из публике бити позвани да се опробају у два задата импровизациона момента – везе II, V, I и свирању неких од уобичајених секвенци преко тих веза, као и самосталним импровизацијама по личном нахођењу. Интеракција у импровизацији, као и њена незамењивост, биће приказана на најбољи могући начин – уживо, с квартетом који чине бивши полазници класе за џез, Средње музичке школе „Исидор Бајић”: Сергеј Стокућа – тенор саксофон; Александар Савић – клавир; Станислав Чеман – бубњеви; Игор Молнар, бас гитаре (5 и 6 жица) и контрабас. Као гости на трубама наступиће студенти Факултета музичких уметности у Београду, са одсека за џез: Лазар Шаренац и Аљоша Закић.

Концертни програм који красе велика имена регионалног џеза биће одржан у Српском народном позоришту од 25. до 28. новембра. Овогодишњи џез фестивал представиће неке од најпопуларнијих састава и светски прослављене музичаре регионалне џез сцене. Модеран, класичан, несвакидашњи и квалитетан џез на сцену Српског народног позоришта доносе ансамбли из Србије, Босне и Хецеговине, Хрватске, Словеније и Мађарске као што су Modern Art Orchestra, Akshani Project, Бојан Цветковић квартет, Лана Јањанин квартет, Super Sax 4, Teo Collori & Momento Cigano, Синан Алимановић квартет и Ненад Василић трио.

Како је публика Новосадског џез фестивала навикла, специјална посластица биће традиционални Jam session у Позоришном клубу Трема сваке вечери након концертног програма, од 22:30h који ће уприличити House Band.

Улазнице за 23. издање фестивала су у продаји на билетарници Културног центра Новог Сада, у Католичкој порти број 5, по цени од 500 динара по дану (2 концерта) док је комплет улазница, за све концерте у продаји по цени од 1500 динара. Више информација на број 062 791 120.

Leave a comment