Најновије остварење редитеља Срђана Драгојевића синоћ је први пут приказано пред новосадском публиком у биоскопу Синеплекс Променада. Премијери је присуствовао и део ауторске и глумачке екипе.

Филм ,,Небеса” представља кроз примесу црног хумора, метафорично и сатирично сагледање изазова са којима се наш народ суочавао у прошлости и како је то утицало на садашњост, али и које ће последице бити у будућности. Сценарио писан по мотивима кратких прича француског писца  Марсела Емеа, отвара бројна питања о вери, хришћанску, прихватању идеологија, друштву и животним чудима.

Главни јунак Стојан, кога на фантастичан начин тумачи хрватски глумац Горан Навојец, представља добродушног и племенитог човека, који се својом добротом истиче толико да, како једна од реплика у филму и каже ,,није за овај свет”. И баш због те посебности, господ га благосиља тако што му додељује ореол. Међутим, уместо као благослов, Стојанова породица и окружење то доживљавају као нешто ненормално и болесно (можда и заразно) и ту у ствари започиње његова борба…

– Сценарио ме је заинтригирао већ на прво читање; не само да говори о чудима, већ је и чудесно замишљен и чудесно написан и свима нам се заиста 100% допао; Срђан је стварно мајстор свог заната – изјавио је Навојец додавши да је сигуран да чуда постоје и да је у свету има много Сптојана који заслужују ореол изнад главе.

Филм се састоји до три приче са јунацима чије се судбине међусобно преплићу, временски смештени у 1993. 2001. и 2026. годину и наводи нас на размишљање о томе је ли чудо и милост увек оно што нам олакшава живот или може означавати и нешто сасвим супртоно.

Небеса су рађена у копродукцији свих 6 земаља из региона, а осим Навојеца улоге тумаче и Ксенија Маринковић, Бојан Навојец, Наташа Марковић, Нела Михајловић, Милош Самоловић, Срђан Жика Тодоровић, Рале Миленковић, Никола Пејаковић, Милош Тимотијевић, Анђелка Прпић и други.

Пре него што је стигао у биоскопе, филм је приказиван на светским и домаћим фестивалима, а публика га у наредним данима може пронаћи на репертоарима бисокопа широм Србије.

 

Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment