Арт биоскоп ЦК13 организује циклус филмова Луја Мала. Овај непредвидиви филмски стваралац обогатио је свет филма током скоро четрдесетогодишње каријере која га је одвела од периферије француског новог таласа до авангарде америчког филмског стваралаштва.

Да ли волиш филмове?

ПРОГРАМ

Понедељак, 8. новембар, 19h
Лутајући пламичак (Le Feu Follet, 1963, 1h48мин)

Ово је један од најмрачнијих и вероватно један од највећих филмова Луја Мала. У њему нас суочава са веома проблематичним питањима као што су самоубиство, зависност и самоћа. Снимљен је у време када је Мал проговарао о сопственој егзистенцијалној кризи. Мучен сумњама у своју будућност и дубоко скептичан у своје способности филмског редитеља, Мал се повукао у себе и постао зависан од алкохола. У овом мрачном периоду Мал је написао сценарио за Лутајући пламичак.

Уторак, 9. новембар, 19h
Довиђења децо (Au Revoir les Enfants, 1987, 1h44мин)

По повратку у Француску, 1986. године, након деценије снимања филмова у САД, Мал је почео да ради на свом најличнијем филму, оном који се у великој мери ослањао на његова искуства из детињства током Другог светског рата. Довиђења децо је филм који је Мал планирао да сними током целе своје каријере. Дирљиво је испитао радост и трауме ране адолесценције смештене у позадини можда и најмрачнијег периода у француској историји.

Среда, 10. новембар, 19h
Лифт за губилиште (Ascenseur pour l’échafaud, 1958, 1h31мин)

Циклус се завршава филмом Лифт за губилиште. Овај изванредан и стилски напет трилер се сматра једним од филмова који су започели француски нови талас.

Уредник овог циклуса је Милош Милетић. Улаз на све пројекције је бесплатан.

 

Leave a comment