Развој дигиталних технологија и израженија присутност медија у свакодневном животу грађана доводе до тога да су нам информације на дохват руке и никад брже нису стизале до нас. Колико нам то заправо олакшава разумевање и информисање, а колико нас оптерећује? Да ли нам је потребна информациона дијета? Шта су последице неконзумирања медија, да ли је то уопште могуће и зашто је важно, баш као и попут хране коју уносимо у свој организам, треба ли пажљиво да бирамо и конзумирамо медијске садржаје?

Шта мислиш о информационој дијети?

На онлајн догађају „Информациона дијета“ који се одржава путем live stream-а на фб страницама Медиа и реформ центра и ЕУ инфо кутка Ниш, 3. новембра од 13 сати учествују:
доц. др Душан Алексић, департман за комуникологију и новинарство Филозофског факултета у Нишу

 • Јелена Цанић Милановић, заменица главне уреднице Јужних вести
 • Милан Петровић, програмски директор организације Научи ме
 • Маја Делибашић, психолошкиња и психотерапеуткиња
  Разговор модерира Данијела Вучић, менаџерка ЕУ инфо кутка Ниш.
  У мору вести којима смо изложени, често није лако наћи прави баланс, изабрати корисне информације и кредибилне изворе. Неко се због тога одлучује да праћење вести сведе на минимум, а неко за себе изабере да се у потпуности дистанцира од медија и не информише. Који је исправан пут?
  Током овог онлајн догађаја желимо да укажемо на кључне изазове са којима се медији и њихови конзументи сусрећу пре свега у дигиталном окружењу, с обзиром на то да је и пандемија појачала постојеће трендове коришћења дигиталних извора вести. У фокусу разговора ће бити пут од превелике упућености на медије, до информативне засићености, неповерења, па чак и свесног избегавања вести. Какве то последице има на доношење информативних одлука које су важне за нас, нашу породицу и најближе окружење, живот и здравље? О свим овим темама, на догађају причамо из угла медијске писмености.
  Догађај организује ЕУ инфо кутак Ниш, уз техничку подршку Media i reform центра.

 

Leave a comment