Четврти Калеидоскоп културе, који је у Новом Саду одржан од 2. септембра до 8. октобра, из године у годину добија све боље оцене публике, што указује на напредак у организацији и виши ниво квалитета одржаних догађаја, а показује евалуација на којој сваке године ради независни тим евалуатора Филозофског и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. 

Овогодишњи Калеидоскоп одличан!

Током трајања Калеидоскопа културе, независни тим евалуатора анкетирао је посетиоце чије су похвале, сугестије и критике главне смернице за формирање и реализацију догађаја наредне године. Последња анализа показује да су управо те смернице довеле до оцене да су програм, догађаји и елементи организације овогодишњег Калеидоскопа културе боље прилагођени различитим половима, као и старосним и образовним категоријама у односу на претходне три године. 

Чак 93, 8 одсто испитаника оценило је догађаје и програме као веома добре и одличне, што је више него претходних година, а готово 90 одсто њих сматра да је догађај испунио њихова очекивања. Чак 94, 2 одсто испитаника посетило би сличне културне догађаје у будућности, док би 95, 2 одсто испитаника препоручило ове догађаје познаницима и пријатељима. Већина испитаника сматра да су циљеви догађаја испуњени и да су догађаји веома добро и одлично организовани, док њих 88, 5 одсто оцењује догађаје као корисне. 

Калеидоскоп културе 2021: https://youtu.be/qPX4ujbNYvU 

Истраживање посетилаца културних догађаја и програма у оквиру Калеидоскопа културе извршено је на узорку од укупно седам догађаја различитог карактера, а истраживање је извршено на узорку од 435 посетилаца. 

Процене су да је овогодишњи Калеидоскоп културе, који већ четири године, уз еминентна домаћа, регионална и европска имена из света уметности, најрелевантније организације и институције културе, подиже продукцијске капацитете по угледу на светске манифестације, посетило више од 16 хиљада људи, током пет недеља кроз које су се смењивале различите врсте уметности: архитектура, књижевност, извођачка, визуелна и примењена. Најпосећенији су били програми на четвородневном отварању у Креативном дистрикту, као и традиционални Корзо, концерт класичне музике на једном од главних градских булевара, који је ове године обележио наступ светских уметника – виолинисте Стефана Миленковића и диригента Александра Марковића. Управо је церемонију отварања и Корзо публика имала прилику да испрати и путем преноса на покрајинском јавном сервису – Радио-телевизији Војводине, где се бележи гледаност од 28 хиљада. 

Заснован на култури заједништва, Калеидоскоп културе, као целогодишњи пројекат, окупља институције, организације, уметнике, грађане, али и друге партнере кључне за реализацију, па је тако ове године било више од 20 партнера међу којима су и Амбасада САД, Амбасада Словеније, Амбасада Пољске, Амбасада Белгије, Арс Електроника, Француски институт у Србији, EUNIC кластер, Академија уметности у Новом Саду, Институт Гете, ДДОР осигурање и други, као и више од 40 медијских партнера

Калеидоскоп културе један је од осам програмих лукова који чине програмски концепт пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” и који ће бити хронолошки реализован током целе 2022. године. Наредни Калеидоскоп културе биће одржан од 1. септембра до 7. октобра 2022. године.

Leave a comment