Организација Филмкултура позива све заинтересоване студенте, младе професионалце и филмске ентузијасте да се пријаве за тродневни менторски програм под називом
„From scratch to pitch“, као и да пошаљу своје филмове на конкурс за студентску и/ или аматерску селекцију овогодишњег издања фестивала „Најкраћи дан“.

Отворени су конкурси

Најкраћи дан је фестивал краткометражног филма, који се традиционално већ седам година заредом одржава 21. децембра, на Светски дан кратког филма. Овогодишње издање фестивала одржаће се под слоганом Упадни у последњи кадар у периоду од 18. до 21. децембра уживо, поштујући све епидемиолошке мере.

Тродневни менторски програм, који се реализује у сарадњи са Европском филмском академијом, одржаће се у Југословенској кинотеци, а радионицу ће водити румунски редитељ и сценариста, добитник награде за најбољи кратки филм на European Film Awards 2019. године, Богдан Муресану. Радионице ће се спроводити кроз групни и појединачни рад са ментором и полазници ће имати прилику да развијају и обликују своје идеје за краткометражне филмове, а са финалним циљем презентовања пројекта пред релевантним филмским ауторима из земље. Кроз гледање квалитетних краткометражних филмова из целог света и причу о најбољим начинима за обликовање филмских пројеката, полазници ће моћи да чују и примене одговарајућа креативна и продукциона решења на своје филмске идеје. Поред овога, менторски програм има за циљ повезивање младих професионалаца и аматера који се баве филмском уметношћу, као и склапање нових сарадњи и упознавање потенцијалних сарадника на будућим филмским пројектима. Пријаве за програм су отворене до 1. новембра у 23:59, а линк за пријаву налази се на следећем линку:

https://cutt.ly/kE5E6Ob

Поред менторског програма, за све студенте, као и аматере у области филма из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Црне Горе, Северне Македоније, Албаније, Словеније, Грчке, Словачке, Чешке и Мађарске у току је и конкурс за пријаву филмова који ће бити приказани на фестивалу у оквиру студентске и аматерске селекције. Конкурс је отворен до 15. новембра, а све информације о његовим пропозицијама, налзе се на следећем линку, путем кога се и врши пријава:

https://filmfreeway.com/Najkracidan-1

Студентска и аматерска селекција фестивала су такмичарског карактера, те ће најбољи филмови из обе понети награду стручног жирија.

Додатне информације о фестивалу, филмском и менторском конурсу можете пронаћи на нашим друштвеним мрежама:https://www.facebook.com/najkracidan и https://www.instagram.com/najkracidan/

 

Leave a comment