Да ли нас чека михољско лето овог октобра? Тешко је поверовати оваквим прогнозама после великих осцилација, киша и ниских температура које смо имали усред лета. Међутим, почео је октобар благо, уз  ветрић који носи истовремено и свежину и топлину нетипичну за јесен.

unplash.com Уживај у бојама и топлини јесени!

Природа је обукла своје зелено-жуто одело. Лишће је прекрило земљу или лагано пада -  све је тихо и мирно, као затишје пред снежне падавине. Температуре су изнад просека за ово доба године,  око 30 степени уколико будемо имали право михољско или мартињско лето. Феномен који га карактерише су нетипично високе температуре за ово доба године и прелепи преливи правих јесењих боја. Чесме и фонтане увелико раде, михољско лето може потрајати неколико дана или се протегнути чак на цео месец. Везују га најчешће за прву недељу октобра али се оно може појавити и у новембру.

На све стране се осећа мирис печених паприка и могу се срести у сеоским двориштима приколице пуне клипова обраног кукуруза који чека да се истоварује у чардаке. Ујутру је измаглица и роса, мало је свеже и носи се нешто дугих рукава за понети. Паучина лети кроз ваздух и ко зна одакле потиче и где досеже. Чим одјутри креће топло праћено топлим ветрићем - топлина ваздуха никад дража и пожељнија. Ђаци кренули весело у школе, мали јаз нам прави епидемија али не дамо се - већ храбро хрлимо ка животу чувајући себе и друге око нас.

Жуто-зелена топлина нас је обавила и угрејала. Јутро свеже, дан топао, вече свеже и у круг. Јесен нас је изненадила а ми јој се радујемо и уживамо у њеним жутим благодетима. 

 

Сузана Марјановић

 

Leave a comment