Културна станица Свилара наредне недеље биће домаћин тродневног 25. Међународног фестивала видео уметности Видеомедеја, у продукцији Удружења за видео уметност Видеомедеја. Фестивал траје од 14. до 16. октобра, а програм ће сваког дана почињати у 17 и трајати до 22 сата. Улаз је слободан.
Свечано отварање фестивала планирано је за 14. октобар, у четвртак у 19.30 часова, одмах након пројекције играног, дугометражног филма Журка, редитеља Александра Давића.

Видеомедеја

У простору реконструисане некадашње фабрике свиле, једне од осам културних станица које чине мрежу широм Новог Сада, овај новосадски фестивал, који је у протеклих четврт века достигао европске оквире, окупиће познате уметнике из више од 40 земаља, а међу њима су како домаћи, тако и светски познати ствараоци видео уметности.
Фестивал се састоји из такмичарског и ревијалног дела и у оквиру програма посетиоци ће моћи да виде 58 уметничких радова у форми видеа, филма, анимације, медијских инсталација и интерактивних пројеката из различитих крајева света. Програм су уредили Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Срђан Радаковић. На конкурс је стигло око 1000 радова из читавог света, а уврштено је до 5% у фестивалски програм.
Овогодишњи такмичарски програм, где преовлађују уметнички радови који преиспитују политичке, друштвене и културалне конструкције система, састоји се од 26 изабраних радова из две селекције – Пројекције: 20 радова (видео, филм, анимација) и Медијски пројекти: 6 радова (медијске инсталације и интерактивни пројекти).
Ревијални део програма укључује континуирани фестивалски програм, који ове године чини седам видео радова домаћих аутора у селекцији Маде ин Сербиа и девет студентских уметничких филмова из категорије Лунартис који долазе из престижних филмских академија широм света. У ревијалном делу програма публика ће имати прилику да види и дугометражни, играни филм – Журка, редитеља Александра Давића; Видео рестАрт – документарни филм ауторке Иване Сремчевић Матијевић на тему рестарт – пола века од настанка видео уметности у ко-релацији са четврт века постојања Видеомедеје и 14 награђених радова Сфинга – избор најбољих награђених видео радова у протеклих 25 година Видеомедеје.
Трочлани интернационални жири у саставу: Зоран Насковски (Србија), Sylvia Winkler (Aустрија) / Stephan Köperl (Немачка) i Adad Hannah (BC, Канада)доделиће следеће награде: награду Сфинга за најбољи рад из категорије Пројекције и награду Богданка Познановић за најбољи рад из категорије Медијски пројекти, а отворена је могућност и за Похвале и награду Публике.
Овогодишњи покровитељи Видеомедеје су: Град Нови Сад – Градска управа за културу, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Министарство културе и информисања Републике Србије
Овогодишњи партнери и подршка Видеомедеје су: LIMA (Amsterdam), Av-Arkki (Helsinki), Promofest (Madrid), The House of Films (Madrid), Фондација “Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Seecult, РТВ, Студио Б, Арт магазин, Дневник.
Детаљне информације можете пронаћи на сајту фестивала: http://videomedeja.org/25-videomedeja-2021/

Leave a comment