Уколико сте у дилеми да ли да се опробате као практикант или да стажирате у одређеној области деловања, институцији или компанији, засигурно ће вам искуства наших саговорника помоћи да донесете исправну одлуку!

Срђан Делић, струковни економиста у туризму и хотелијерству

Углавном су ми искуста са пракси била прилично корисна, посебно пракса у хотелу Рибарац на Рибарском острву у Новом Саду. Похађао сам праксу за рад на рецепцији, пошто сам дипломирао туризам и хотелијерство. Научио сам много, пре свега о раду у рачунарском програму Хотелијер, који се углавном користи код нас у хотелима, мотелима и сл. Наравно, морам напоменути да ми је пракса помогла и у раду приликом пријема резервација, у раду са новцем (трансакције, плаћања, директно путем картица, онлајн...) као и прилика да комуницирам са гостима. Касније, док сам радио у хотелу Парк, схватио сам колико ми је пракса била олакшавајућа околност у раду. С друге стране, школске праксе у биле право губљење времена - веома лоше организоване и вођене, иако су услови по питању школске економије били сасвим задовољавајући. Морало је и могло је много боље! У питању је средња Пољопривредно – прехрамбена школа у Сомбору.

Тамара Мијатовић, медицинска сестра/техничар

Стажирање ми није било губљење времена.То је прилика да научиш много више него на било ком другом месту. Оно што је мени лично сметало је то што је било неопходно да будем наметљива и да се „гурам“ у први план како би стекла извесно знање. Осећала сам се често ниподаштаваном, је сам била обавезна да обављам послове које нико други није хтео: ја сам стално морала да носим узорке до лабораторије, на пример. У питању је било стажирање након средње медицинске школе.

Теодора Цумпф, Струковни инжењер електротехнике и рачунарства - мултимедији, у компанији МарблеИт ради као софтвер инжењер

Била сам практикант у ИТ компанији МарблеИт и веома сам задовољна овим искуством. Највише су ми значили људи који чине ту компанију и њихова колегијалност, као и спремност да ми помогну. Следећа ствар која ми је много значила јесте додељивање ментора и отвореност људи који чине компанију за одговор на сва моја питања. На крају сам се и запослила у поменутој компанији.

Срђан Палић, Мастер инжењер електротехнике и рачунарства

Мени је искуство које сам понео са стручне праксе много значило. Био сам практикант у Општинској управи у области одржавања рачунарских система. Кључна ствар је имати поред себе посвећеног и стручног ментора, који ће практиканта стрпљиво уводити у дати посао. Научио сам заиста много о серверима, формирању база података, администрација итд... Сада сам запослен као инжењер на одржавању хидроелектране. Осим енергетиком бавим се и администрацијом и информационим технологијом.

Силвија Стојић, новинар

Питање је уопштено и мислим да је кључно у којој области се стажира и да је свако искуство, у зависности од тога у којој си струци, друкчије. Ја сам била на пракси у медијским кућама и, с обзиром на то да нисам студирала журналистику,  много ми је значило стажирање. Научила сам гомилу „цака", била сам "бачена у ватру", а ментори су излазили у сусрет за сваку недоумицу коју сам имала. Ипак, највредније што сам тамо стекла су људи. Са некима од њих и даље сарађујем, а неки су ми постали добри пријатељи. Праксе су корисне и због тога што се углавном на факултетима бавимо теоријом, док је ситуација сасвим другачија када се изађе терен. Чини ми се да је то случај у свакој области деловања.

 

Драгана Клашња

Фото: unsplash.com / pixabay.com

Leave a comment